Bőrfiatalító bodza

Felejtse el a drága hidratáló krémeket és a kozmetikai sebészetet! a közönséges fekete bodza olyan anyagokat tartalmaz, amelyek természetes módon tesznek jót a bőrnek.

Az első ilyen jellegű vizsgálatban az East-Anglia Egyetem kutatója, Aedin Cassidy professzor és a Táplálkozás Tudományi Intézet munkatársa, Dr. Paul Kroon, azt vizsgálják, hogyan javítja a bőr állapotát a bodza azon összetevője (anthocyanin), amely a bogyók élénk fekete színét adják.

Egy 12 hetes vizsgálatban a menopausa után lévő nők fekete bodza kivonatot tartalmazó és hatóanyag nélküli (placebo) kapszulákat fogyasztanak, majd a szakemberek a bőrszerkezetüket és kinézetüket vizsgálják a bőrrel kapcsolatos vizsgálatokban megszokott módon. Ezzel párhuzamosan a kutatók a fekete bodza kivonat szívbetegségek megelőzésére kifejtett hatását is vizsgálni fogják.

shutterstock_71729080

„Már tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőr károsodását, és már kimutatták, hogy hasonló anyagok képesek a bőr szerkezetének javítására. Az is biztos, hogy az aktív hatóanyagoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, amely szintén kedvező az egészségre.” – mondta a kutatást vezető Dr. Peter Curtis. „Ha a vizsgálati eredmények meggyőzőek, lehetséges olyan bőrvédő termék fejlesztése, amely olyan egyben a szívre is kedvező hatású.”

Dr. Curtis folyamatosan vizsgálja az egészséges menopausa után lévő hölgyeket, akik 45 és 70 év közöttieket, nem szednek hormonpótló készítményeket és nem dohányoznak. Az önkéntesek 12 héten át napi négy kapszulát kapnak, miközben a szokásos módon ápolják bőrüket. Ezen felül megkérik őket, hogy nem fogyasszanak egyéb anthocyanin tartalmú bogyókat és egyéb, a vizsgálat eredményét módosító ételek fogyasztását is kerüljék. A vizsgálat alatt a résztvevőknek vért, vizeletet és bőrmintát kell adniuk, és egyéb, a bőr állapotát és kinézetét felmérő vizsgálatokon kell részt venniük.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.