Kakukkfű, a másnaposság elűzője

Már az ókori egyiptomiaknál is kedvelt gyógynövénynek számított a kakukkfű. A népi gyógyászat álmatlanság, fejfájás, légzőszervi megbetegedések elleni receptekben alkalmazta.

A nemzetségnév latin nevét is innen eredeztetik, az óegyiptomi tham szóból jött létre a Thymus szó, amely halottmosó növényt jelent. Az egyiptomiak a múmiák balzsamozására és a húsok tartósítására is felhasználták a kakukkfüveket, amely hatásait valós, ma már a tudomány által is bizonyított antimikrobiális és antioxidáns hatóanyagoknak köszönhették.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, – és Aromanövé-nyek Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a vad kakukkfüvekről.

SONY DSC

Népi elnevezései balzsamfű, démutka, kakucskafű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

A kakukkfű-párnácskák ékes díszei a gyepeknek és körülöttük erőteljes illatfelhő alakul ki, amelyet az illóolajképző mirigyek felszakadása és a belőlük felszabaduló illóolaj elpárolgása tesz lehetővé.

Hol találkozhatunk vad kakukkfüvekkel?

Elsősorban kaszálóréteken, legelőkön, különféle sziklagyepekben és cserjésekben fordulnak elő. Alapvetően igénytelen növények, előnyben részesítik a napfénynek kitett termőhelyeket. Talaj szempontjából sem igényesek, habár leginkább meszes alapkőzeten érzik jól magukat.

A gyűjtést végezhetjük kézzel vagy metszőollóval a fásodott részek fölött leszakítva a szárat, mivel a fás részek igen kevés hatóanyagot tartalmaznak, s a vad kakukkfüvek könnyen újrabokrosodnak.

A betakarítást májustól szeptemberig végezzük, de a vad kakukkfüvek ősszel gyakran másodszor is virágoznak. A hazánkban honos öt vad kakukkfűfaj hajtásait egybegyűjtik. Napos időben érdemes gyűjteni, a növények szárítása jól szellőző, árnyékos helyen történjen.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz a vad kakukkfüvek herbája?

Herbájuk – így nevezzük a megszárított virágzó hajtást – elsősorban illóolajat, flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, cserzőanyagokat tartalmaz. Hajtásaik virágzó állapotban a leggazdagabbak hatóanyagokban. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb termetű fajok illóolaja kevesebb és kevésbé értékes, mint a nagyobb termetűeké, ezen felül is leginkább a közönséges előfordulású, felálló hajtású magyar/magas kakukkfüvet érdemes gyűjteni.

Fontos tudni, hogy a kakukkfüvek illóolajában a legfontosabb komponens a fertőtlenítő hatású timol, ez azonban nem minden vadon élő állományban található meg. Ez a jelenség genetikai és környezeti tényezőknek is köszönhető.

kakukkfu-fuszer

A timolon kívül az illóolaj tartalmazhat még például karvakrolt, linalolt, alfa-terpineolt, cineolt, geraniolt, kariofillént és sok egyéb összetevőt, melyek csaknem mindegyike fontos mind az illat, mind a gyógyhatás szempontjából. A virágos vad kakukkfű hajtásokat szárítva vagy olívaolajban, esetleg ecetben eltéve lehet tartósítani.

Mit gyógyítanak a vad kakukkfüvek?

A vad kakukkfüvek elsősorban gyulladásos légúti megbetegedések esetén hatékony orvosságok. Légúti hurutos megbetegedések kezelésére szolgáló teakeverékek és gyógyhatású készítmények hatékony alkotóeleme. Flavonoid- és illóolajtartalma végett köptető, enyhe görcsoldó és légúti fertőtlenítő hatású. Szamárköhögés és asztma esetén is jótékony hatású, oldja a hörgők görcsét és feloldja a váladékot.

A népi gyógyászat álmatlanság, fejfájás, vérszegénység, légzőszervi megbetegedések elleni receptekben alkalmazta.

Illóolajuk – attól függően, milyen vegyületeket tartalmaz – hatékonyan alkalmazható különféle mikroorganizmusok ellen, úgymint penészfajok (Aspergillus sp.), bacilusok (Bacillus sp.), Salmonella sp. baktériumok, valamint sztrepto- és sztaphilococcusok szaporodása ellen.

A kakukkfű-kivonatokat a timol erős fertőtlenítő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a szájhigiéniában. Kivonatuk, illóolajuk fogkrémek, szájöblögetőszerek fontos alkotója.

A rákterápiában perspektivikusnak tartott timokinon nevű hatóanyagot a Magyarországon vadon termő kakukkfüvekből eddig még nem sikerült kimutatni, ez a termesztett, ún. kerti kakukkfűben található.

A vad kakukkfüvek teája segít eltávolítani a bélférgeket, de ugyanúgy ajánlott a másnaposság leküzdésére is. Forrázatukat reuma elleni fürdőkben ajánlják (hiperemizáló hatása miatt), de aranyér kezelésére szolgáló ülőfürdők készítésére is alkalmas.

kakukkfű

Illóolajukat a kozmetikai ipar is felhasználja elsősorban fertőtlenítő hatása miatt bőrgomba ellen, illetve összehúzó, gyulladáscsökkentő és a bőr vérkeringését serkentő hatása miatt krémekben, kenőcsökben, arcpakolásokban.

A vad kakukkfüvek kedvelt fűszernövények, mártások, húsok, pácok finom ízesítője, de csínyján kell vele bánni, mert erőteljes ízt kölcsönözhet az ételeknek.

Ajánlott felhasználási formái

Főzete, teája, tinktúrája és kivont illóolaja is felhasználható, de nagyobb adagban, mint a kerti kakukkfűből készült készítmények. Szárított drogjának egyszeri adagja 2 gramm legyen, míg a napi dózisa maxmimum 6 gramm. Teaforrázatát ajánlott 1-2 gramm drogból és 1 csésze forrásban lévő vízből előállítani 10-15 perces áztatással. Naponta többször fogyasszunk a teából 1-1 csészét.

Tinktúra formájában naponta legfeljebb 3 alkalommal ½-1 teáskanállal alkalmazzuk. Szívbetegeknél felhasználása ellenjavallt. Kétéves kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségű kakukkfüvet ne adjunk. A kakukkfű nagyobb mennyiségben gátolhatja a pajzsmirigy működését.

Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.