Interherb Kurkuma, az ízületek támogatására (x)

Az Interherb napi1 család gyógynövénykapszulája tökéletes választás az ízületek támogatására! A népi gyógyászatban használt kurkuma alkalmazható még az életminőség javítására is!

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.

A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, i.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta.

kurkuma_interherb640

Az indiai világ „indiai sáfránynak” aposztrofálja. Dél-Kelet Ázsiában ételízesítőként, ételszínező fűszerként és kozmetikumok komponensekét is ismert. A curry fontos alapanyaga. Indonéziában levelébe csomagolják a sütésre váró húsokat, halféléket. A népi orvoslás emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére alkalmazza.

Az utóbbi évtizedekben tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Feltehetjük a kérdést, hogy mely vegyületeknek köszönhető gyógyító hatása? Illóolajának (1,5-6%), amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Fő flavonoid komponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja. Mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is magába zár.

Egy klinikai (randomizált, kettősvak) vizsgálatban a gyulladáscsökkentésre alkalmazott fenilbutazon hatásait vetették össze a kurkuma hatásaival, reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében. Az eredmények szerint a kurkuma is hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. (Deodhar et al, 1980).

kurkuma_interherb_idosekEgészség tippek szakértőnktől
– Minden reggel végezzünk légző és nyújtó gyakorlatokat!
– Hazai termálvizeinkből, gyógyvizeinkből minden nap reggeli előtt próbáljunk 1-2 pohárral elfogyasztani!
– Az étkezésben törekedjünk a változatosságra, mértékletességre, rendszerességre, energia-egyensúlyra!
Semmit ne vigyünk túlzásba! Csökkentsük az olajban kisütött ételek, az édességek, félkész és gyorsételek bevitelét!
– Fogyasszunk naponta legalább fél kilogramm zöldségfélét és ugyanennyi friss, idénynek megfelelő gyümölcsöt!

napi1_logo


Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.