Így tartósítsuk a szilvát, hogy egész évben élvezhessük

A szilva tartósítása remek módja annak, hogy hosszabb ideig élvezhessük ezeket az ízletes gyümölcsöket – különösen, ha van egy szilvafa a kertben! Megmutatjuk, hogyan fagyasszuk le, és hogyan szárítsuk.

szilva

Foto:pixabay.com

Amit a szilva tartósítása előtt tudni kell
A szilva tartósításakor mindenképpen figyeljünk a megvásárolt gyümölcs minőségére:

  • Használjunk érett szilvát – a gyümölcsnek teljesen érettnek, de még szilárd tapintásúnak kell lennie.
  • Csak ép héjú szilvát használjunk
  • Válogassuk ki a puha szilvát vagy a rothadt foltokkal rendelkező gyümölcsöt.

1. A szilva fagyasztása

A szilva fagyasztása az egyik legegyszerűbb módja a tartósításnak: nem igényel sok időt vagy különleges felszerelést. Attól függően, hogy a fagyasztott szilvát mire kívánja felhasználni, kétféleképpen fagyaszthatja le. Mindössze a következőkre van szükség:

  • néhány újrafelhasználható tárolóedény, vagy fagyasztó zacskó
  • egy kés


A szilva lefagyasztásához először is mossuk meg és szárítsuk meg nagyon óvatosan. Ezután vágjuk félbe őket, és távolítsuk el a magházukat.

Kiváló gyulladáscsökkentő és természetes hashajtó – a szilva gyógyhatásai

Innentől kezdve a következőket tehetjük:

Fagyasszuk le a szilvát egészben
A félbevágott szilvát úgy tartósíthatjuk, hogy a feleket újra összerakjuk és óvatosan egymásra rétegezzük a fagyasztásra alkalmas tárolóedényekben.
Megjegyzés: Ennél a módszernél a legjobb, ha egy receptre elegendő szilvát porciózunk egy-egy zacskóba vagy edénybe.

Szilva gyorsfagyasztása
Szeleteljük fel a szilvát kisebb darabokra, és tegyük őket egy tetszés szerinti újrafelhasználható edénybe, majd tegyük a fagyasztóba.
A fagyasztott szilva legalább hat hónapig eláll a fagyasztóban. A kiolvasztott szilvát felhasználhatjuk sütéshez, turmixokhoz vagy mártásokhoz, illetve később lekvárrá vagy chutney-vá alakíthatjuk.

Megjegyzés: Ha fagyasztott szilvával sütünk, a sütési időt öt-tíz perccel meg kell növelni.

Fotó: 123rf.com

2. Szilva szárítása/ aszalt szilva készítése


Hacsak nem vagyunk a szárított gyümölcsök rajongója, jó eséllyel nincs otthon ételszárítónk. A szilva tartósításának ez a sütőszárítási módszere sok energiát igényel, mivel körülbelül nyolc órán át kell a sütőben állnia. Ha energiát szeretne megtakarítani, próbáljon meg egyszerre többféle dolgot aszalni.

  • Kezdjük a gyümölcs gondos mosásával és szárításával.
  • Vágjuk be a szilva oldalát, hogy eltávolítsuk a magot.
  • Melegítsük fel a sütőt 200˚F-ra.
  • Helyezzünk egy sütőrácsot egy kibélelt tepsi fölé, és fektessük rá a szilvákat.

A sütési idő a személyes ízlésétől függ – körülbelül egy óránként ellenőrizzük a gyümölcsöt, amíg el nem éri a kívánt szárazságot . Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényekben legfeljebb két hónapig, vagy a fagyasztóban legfeljebb hat hónapig tároljuk.

3 különleges szilvalekvár

Forrás: Napidoktor.hu