Így hat a vashiány az életünkre!

A szervezet vashiánya azt eredményezi, hogy a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez és nem tudnak hatékonyan működni. Ennek pedig számos következménye lehet a mindennapjainkra.

Enyhe vashiány esetén gyakori tünet lehet a fáradtság, a kimerültség érzése és a levertség. Előfordulhat, hogy egyes feladatok elvégzéséhez hosszabb időre lesz szükségünk, mint korábban.

Súlyosabb esetben azonban olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint:

  • a sápadt arcbőr
  • fejfájás és szédülés
  • törékeny körmök
  • hideg kezek és lábak
  • szívdobogás és szabálytalan szívverés

Miért alakulhat ki a vashiány?

A vashiány kialakulásához számok ok vezethet. Ezek közül a leggyakoribbak:

Hiányos vasbevitel

Az egyoldalú, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás gyakran vezet hiányos vasbevitelhez. Sajnos a növényi alapanyagokban található vasat a szervezet nem tudja úgy hasznosítani, mint az állati eredetű vasat, ezért a vegetáriánusok és vegánok számára különösen fontos a vaspótlás.

Elégtelen vasfelszívódás

Hiába fogyasztunk rengeteg vasat, ha nem tud megfelelően felszívódni. Ha vasban gazdag étrend, illetve vaspótlás mellett is tapasztaljuk a fenti tüneteket, akkor érdemes felkeresni a háziorvosunkat, aki további vizsgálatok javaslatával igyekszik kideríteni a nem megfelelő vasfelszívódás okát. A Crohn-betegség vagy az irritábilis bélszindróma, esetleg más típusú emésztési probléma gyakran eredményezheti azt, hogy a szervezet nem szívja fel megfelelően a tápanyagokat.

Fokozott vasszükséglet

Vannak olyan élethelyzetek, amikor szervezetünknek nagyobb mennyiségű vasra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ilyen például a terhesség, a szoptatás, az erős fizikai igénybevétel, a versenysport vagy a folyamatos szellemi megterhelés. Ne feledkezzünk meg a nagyobb betegségek, műtét vagy baleset utáni lábadozás alatti vaspótlásról sem.

vashiány

Vasvesztés vagy vérzés

 A vasvesztés előfordulhat gyakori véradóknál, illetve olyan esetben, ha valakinek az átlagosnál erősebb és hosszabb ideig tart a menstruációja. Jelentős vérveszteséget jelenthet egy baleset vagy egy műtét is. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a szivárgó vérzések miatti vasveszteséget sem, ugyanis a gyakori fogínyvérzés, az aranyér vagy a szabad szemmel nem látható tápcsatorna vérzés is súlyos problémákat okozhat.

Mit tehetünk, ha a vashiány tüneteit tapasztaljuk?

Bármilyen gyanú esetén először konzultáljunk háziorvosunkkal, aki eldönti, hogy valóban fennáll-e a vashiány, illetve milyen további vizsgálatokra van szükség.

Nagyon fontos, hogy néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetünk. Odafigyelhetünk például arra, hogy megnöveljük a vasban gazdag ételek arányát az étrendünkben. Ezzel egyidejűleg figyeljünk arra is, hogy ezeket ez az ételeket ne fogyasszuk együtt polifenolokkal, hiszen a polifenolok gátolhatják a vas felszívódását. Sok polifenolt tartalmaz például az étcsokoládé, a vörösbor, a fekete kávé, a fekete tea és a bogyós gyümölcsök. Bár a polifenolok antioxidáns hatásúak és fogyasztásuk pozitív élettani hatásokkal is jár, ezért ne iktassuk ki őket az étrendünkből, csupán arra figyeljünk, hogy a vasban gazdag ételek és a polifenolok fogyasztása között elteljen minimum 1 óra. 

Hogyan pótoljuk a vasat?

Ha úgy érezzük, hogy az étrendbeli változások nem elegendőek, akkor lehetőségünk van természetes étrend-kiegészítőt is választani.  A Floradix Kräuterblut szirup a vasat például különösen jól felszívódó vas(II)-glükonát formájában tartalmazza, így kúraszerű fogyasztásával könnyen és biztonságosan pótolhatjuk a hiányzó vas mennyiségét. A vas mellett tartalmaz még B1-, B2-, B6- és a B12-vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a normál vörösvértest-képződéshez, illetve C-vitamint, ami pedig fokozza a vas felszívódását.

Bővebb információ: www.vashiany-verszegenyseg.hu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.