Görcsoldó, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, a szív “gyógyszere” – Ő a kardamom

A kardamom a világ egyik legrégibb és legmegbecsültebb fűszere. Nem véletlenül nevezik a fűszerek királynőjének.

Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de gyógyítási céllal is. A növény hosszú és izgalmas története a védikus időkig nyúlik vissza. Már a Csaraka Szamhitá és a Súsruta Szamhitá – az ájurvédikus orvosképzés ősi, klasszikus művei – is említik a növényt.

A védikus mellett több más ókori civilizáció esetében is találunk utalást az alkalmazására. Az egyiptomiak, az asszírok és a babilóniaiak mellett az Ezeregyéjszaka meséi világából is jól ismert fűszert az ókori görögök és a rómaiak is használták például parfümkészítéshez.

Kurkumától a fahéjig: gyulladást csökkentenek, rák ellen is védenek

 

 

Míg a balzsamos, enyhén csípős, citromra, eukaliptuszra és kámforra emlékeztető aromájú zöld kardamom inkább a lágyabb ízű ételek, a fekete kardamom a fűszeresebb fogások ízesítője.

Utóbbi változat karakteresebb, erős füstös ízű, de nem keserű, inkább a mentához hasonló hűsítő zamattal rendelkezik.

A fehér levesfűszeres aromájú és kiváló ízesítője a különféle desszerteknek.

A kardamom fűszer gyógyhatásai

A gasztronómia mellett a kardamomot érdemes természetes házipatikánk állandó szereplőjévé tenni.

Sokoldalú gyógyhatása miatt a fűszer – a belőle készült gyógytea, tinktúra és illóolaj is – valóságos kincs, így a hagyományos orvoslás – az ájurvéda és a kínai tradicionális medicina – mellett a nyugati gyógyászat (herbalisztika) is számos területen alkalmazza.

Hatásait tekintve a kardamom görcsoldó, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, fájdalom- illetve vérzéscsillapító és vértisztító.

szív gyógyszere, erre utal a fűszer nevének (cardamomum) eredete is, amely a görög kardia (=szív) és az amomum (=fűszer) szavakból tevődik össze.

Testünk motorjának, lelkünk lakóhelyének védelmezője emésztő- és légzőszervi problémákat, női bajokat, illetve húzódásokat és izomgörcsöket is orvosol. Illóolaját masszírozásra is használhatjuk.

Fotó: 123rf.com

Nyugtatja az idegrendszert, sőt érzelmi jólétünk támogatója is a fűszer.

Erősíti az ember szívében lakó isteni öntudatot. Elősegíti a pozitív tulajdonságok-érzelmek kibontakozását: melegszívűvé, emberszeretővé tesz, örömteli rálátást nyújt a mindennapi teendőkre, tisztítja a gondolatvilágot, nyugtatja a lelket és bátorítást ad a félelmek leküzdéséhez. Halványítja a negatív tulajdonságokat-érzelmeket, mint a kapzsiság, az irigység, a gyűlölködés, az önimádat, a sértettség, a szomorúság és a bizonytalanság. Fellendíti a bennünk szunnyadó életerőt, így alkalmazható depresszió és kimerültség esetén is.

Serkentő hatása miatt afrodiziákumként is számon tartják.

További érdekes információkat a fűszerek királynőjéről az alábbi linken olvashat >>

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.