Fekete nadálytő – ezért olyan hatásos sérülésekre, zúzódásra, ízületi bajokra

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember még nagymamájától tanulta meg a fekete nadálytő kenőcs receptjét, amelyet szívesen el is készített a természetes gyógymódért hozzá fordulóknak.

Lopes-Szabó Zsuzsa, Gyuri bácsi lánya – aki maga is fitoterapeuta -, a régi családi receptet leporolva, és azt jelentősen megújítva, egy bővebb hatóanyag-tartalmú és a mai kor kívánalmainak megfelelő gélt fejlesztett ki.

Mire és hogyan használhatjuk a bükki fekete nadálytő gélt?

A népgyógyászat forrasztófűnek, összeplántálófűnek is nevezi a fekete nadálytövet (Symphytum officinale), ami onnan ered, hogy a régiek megfigyelése szerint a gyógynövény levele és a gyökeréből készített pépes pakolás hatására a zúzódások gyorsabban felszívódtak és a sérült csont is hamarabb összeforrt. A fekete jelző sem véletlen: a növény erősen festő hatására utal, a nadály (pióca) pedig a gyógynövény kedvelt vizes-csalitos élőhelyét jelzi. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatását ma már tudományos kutatások is bizonyítják, hatóanyagai számos patikai készítményben is megtalálhatók.

A népi gyógyászatban friss levelét levélborogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez; gyökerét frissen és szárítva, de porrá őrölve is használták külsőleg borogatás, tinktúra vagy kenőcs formájában ficam, rándulások, zúzódások, duzzanatok,  fekélyek, csont- és ízületi fájdalmak, csontrepedés, csonttörés kezelésére. Belsőleg (pl. teaként) nem ajánlott, mivel a májra mérgező hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz.

Foto:gyorgytea.hu

 

Milyen gyógynövényeket tartalmaz a fekete nadálytő gél?

Az első számú hatóanyag természetesen a fekete nadálytő, amelynek alkoholban és glicerinben is oldott hatóanyaga kiválóan nyugtatja, fertőtleníti és regenerálja a bőrt, emellett gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású.

Zsuzsa tett még pásztortáska kivonatot is a gélbe, amely magas szaponin- és flavonoidtartalma miatt izomfájdalmak enyhítésére, vérző sebekre, különféle ekcémás tünetek kezelésére ajánlott.

Ezek mellett kétféle gyógynövény olajával is dúsította a fentieket: az egyik a levendulaolaj – melynek baktériumölő és sebgyógyító hatása is ismert -, a másik az eukaliptuszolaj, amely gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt ízületi gyulladások, reumás megbetegedések kezelésében segíthet.

A gél mozgásszervi sérülések, fájdalmak mellett visszérproblémákkal, visszérgyulladással küzdők számára is ajánlott, emellett Parkinson-kórban szenvedők a pásztortáska hatóanyagai révén az izmok működésének javítására is használhatják. Arra azonban figyeljünk, hogy az erős hatású gyógynövényt várandós vagy szoptatós édesanyák, kisgyermekek külsőleg sem alkalmazhatják!

Így készítsünk fekete nadálytő kenőcsöt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.