Emberre is veszélyes lehet a fákat támadó gombás fertőzés

Egyre több gombás fertőzés figyelhető meg a szakemberek a budapesti fákon, amely esetenként komoly aggodalomra adhat okot. Az elsősorban csonthéjas gyümölcsfákon kialakuló, tömegesen elterjedő Schizophyllum commune gombás fertőzés ugyanis egyike azoknak a fertőzéseknek, amely az emberre is komoly veszélyt jelenthet.

A tüdőt és az agyszövetet is megtámadhatja a hasadtlemezű gomba

A kórokozó a légtérbe kerülő spórákkal kerülhet be a szervezetbe, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű fertőzéseket is okozhat. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója szerint általában emberi mulasztás áll a fák gombás megbetegedésének hátterében és a hangsúly a megelőzésen van.

A beteg, pusztuló fákon megjelenő gombák elszaporodása nemcsak az elhanyagolt gyümölcsösökben, hanem a városi parkokban és tereken is egyre elszomorítóbb méreteket ölt. Ezeket a – többnyire emberi mulasztás következtében kialakult – gombás megbetegedéseket azonnal kezelni kell, különben jelentős anyagi károk és akár az emberi egészségre súlyosan veszélyes állapotok is kialakulhatnak.

motoros fukasza okozta serules pusztulo fiatal fan

A számtalan kórokozó közül a hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune) a legveszélyesebb, ugyanis spóráinak belégzése a legyengült emberi szervezetben a tüdőt és az agyszövetet is megtámadhatja. Külföldön már szövetmintából és DNS azonosítással számos esetet dokumentáltak. Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója szerint az engedélyezési előírásoknak megfelelően, a gyümölcsös telepítése előtt mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a talaj és a szaporítóanyag minőségének ellenőrzése életbevágóan fontos.

Elpusztult harsfa torzsen a gomba Kossuth ter 2015_10_23

 „Nem tanácsos külföldi szaporítóanyagot behozni az országba, mert ez többek között új, ismeretlen kórokozók, kártevők behurcolásával járhat. A gombás megbetegedéssel fertőzött fák jelenléte így is aggasztó, megfigyeléseink szerint a jelenség már a fővárosban is egyre nagyobb méreteket ölt. Beteg, pusztuló vagy elpusztult fák sorát találtuk nemrégiben tereken, parkokban, fasorokban. Az óbudai Jégtörő úton például közel 100 fiatal berkenyefa többsége pusztult el a telepítést követő években.” – monda el Vajna László, az MKSZN tudományos tanácsadója.

A már fertőzött gyümölcsfákat nagyon nehéz, szinte lehetetlen kigyógyítani. A fertőzés korai felismerésekor sebkezeléssel, permetezéssel esetenként legyőzhetők a kórokozók. A megelőzéssel azonban jelentős anyagi kártól kímélhetik meg magukat a gazdák. A motoros fűkaszák által okozott, fertőzésekre különösen érzékeny sérülések ellen például könnyű védekezni egy, a fa törzsére helyezett műanyag védőhengerrel. A megfelelő szaporítóanyag szintén hangsúlyos a megelőzésben, ezért lényeges, hogy a csemeték beszerzése szigorúan csak az ellenőrzött faiskolákban történjen.

elpusztult meggyfa eltavolitasa

Fontos számunkra a magyar gyümölcsösök védelme, ezért a faiskolákat kizárólag egészséges, fertőzésmentes szaporítóanyaggal látjuk el. Nemesítünk ezen kívül olyan gyümölcsfa fajtákat is, amelyeknek megnöveltük az ellenállóságát, hogy erősítsük a növényben lezajló védekezési folyamatot.  Ezek mind fontosak ahhoz, hogy az országban egészséges gyümölcsösök és jó terméshozam legyen.” – Hangsúlyozta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.