Lilu és Nagy Ervin így tudja biztonságban a neten gyermekét

Lilu televíziós műsorvezető fontosnak tartja, hogy a szülők a fejlődés nyomában legyenek, mert így segíthetik gyermekük eligazodását a neten.

Nem tilt és nem korlátoz, inkább közös felfedezésekkel próbálja 12 éves fiát egészséges kütyühasználatra tanítani. Nagy Ervin színész pedig lassan és keretek között engedi 10 éves lányát az internet világába, ugyanakkor ő maga Lolának is köszönheti, hogy lépést tud tartani a fiatalokkal. A nemrégiben megjelent Szülők nagy mobilkönyvében Lilu és Nagy Ervin őszintén mesél az otthoni mobilozási rendről.

Minden szülő ugyanazzal a dilemmával kényszerül szembenézni: szeretnénk, ha gyermekünk könnyen ismerkedne, tájékozott lenne, és magabiztosan használná a modern technológiát, ugyanakkor nem akarjuk, hogy valódi szociális kapcsolatai és képességei sérüljenek.

“Egy szülő akkor tud biztonságosan segíteni a gyerekének, ha ismeri a terepet. Ha Dávid egy internetes játékkal játszik, akkor utánanézünk, hogy miről szól, aztán akár együtt is kipróbáljuk. A férjemmel nem gondoljuk úgy, hogy a tiltás hosszú távon gyümölcsöző lenne. Akkor is meg fogja nézni, csak titokban. Így viszont a szövetségesévé válunk, hiszen érzi, hogy meg akarjuk őt érteni, és könnyebben meg is oszt velünk dolgokat” – mondja Lilu, aki sok szülőnél megengedőbbnek tartja magát, miközben próbálja életükben arányosan elhelyezni a kütyüzésre szánt időt – “Persze néha nehéz, mert engem ezek a játékok nem feltétlen érdekelnek, de a szituáció ahhoz hasonló, mint amikor az egyéves kicsinek a kisautót tologatod. Nem azért teszed, mert egyébként annyira szórakoztatna, hanem mert ő éppen abban a korban van, hogy kisautót kell neki tologatni vagy kirakni vele egy háromdarabos puzzle-t.”

Lilunak markáns véleménye van a gyermekfotókat lájkvadászatra használó szülőkről, Nagy Ervin pedig már most próbálja tudatosítani lányában, hogy nem a lájkok mentén kell önmagát megítélnie.

“Lolát lassan vezetjük be ezekbe a dolgokba. Tablete már volt, nemrégiben kapott egy okostelefont is, egyelőre kártya nélkül. Nincs fent a közösségi oldalakon, de e-mailezik és chatprogramokat is használ. Nem szeretném, hogy a digitalizáció átszője az életét, de szerintem ezzel nem is lesz probléma, nagyon felelősségteljes lány” – árulta el Nagy Ervin, aki sokat beszélget gyermekével az internet lehetséges veszélyeiről. – Az internet egy farkasverem, főleg az anonimitás miatt. Az emberek gonoszsága, agresszivitása egyszerűen megsokszorozódik, hiszen nem kell a másik szemébe nézni” – tette hozzá a színész, aki a járvány idején ment igazán az online dzsungel sűrűjébe. Mint mondja, egyrészről pont azért, hogy lányát segíteni tudja az eligazodásban, másrészről így tudott intenzív kapcsolatban maradni barátaival, pályatársaival és a rajongókkal.

Mindketten vallják, hogy minden kornak megvolt az a kérdésköre, amit a szülők másképp látnak, mint gyermekeik, de nyitottsággal és őszinte kommunikációval megelőzhető, hogy a csemeték az online világ csapdáiba fussanak. A Szülők nagy mobilkönyvében a tizenévesek netezésére vonatkozóan Will Geddes kiberbiztonsági szakember mindennapokban alkalmazható tanácsokat ad, ezeket egészíti ki Lilu és Nagy Ervin személyes tapasztalataival.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.