Gyász – Kóbor János nem tudott megküzdeni a COVID-dal

A koronavírussal hosszasan folytatta a harcát, de végül sajnos alulmaradt. Elhunyt Kóbor János, az Omega legendás énekese.

Az Omega együttes a hivatalos Facebook-oldalán közölte a gyászhírt.

Kóbor János (1943-2021)

Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad.

‘Most búcsúzom, jóbarátaim,
Találkozunk még, mondanám,

De már nem hiszem, hogy újra eljövök,
Mert Gammapolis vár reám.’”

Mint a Blikk megírta, a zenész november elején került kórházba, azt követően, hogy otthonában rosszul lett. Az előtte lévő napokban már nem volt jól, betegeskedett, de kórházba csak felesége, Zsóka unszolására feküdt be. Kóbor János mindig is bízott saját szervezete védekező rendszerében. Egy korábbi interjúban azt mondta, nem akarja beadatni magának az oltást, nem azért, mert oltásellenes, hanem azért, mert közel nyolcvanévesen még soha nem volt komolyan beteg, s úgy vélte, a szervezete védekezőrendszere megfelelően teljesít majd a koronavírus ellen is.

Nem így történt. November 9-én került kórházba, állapota napról napra hullámzott, hol jobban volt, hol rosszabbul lett, míg végül a szervezete feladta a harcot a koronavírus elleni küzdelemben. A legendás zenészt, aki megingathatatlanul hitt saját immunrendszerében, legyőzte a betegség. Felesége a halála előtti hetekben minden nap imádkozott érte, rajongók ezrei küldték jókívánságaikat az Omega közösségi oldalán keresztül.

Kóbor János – vagy ahogy sokan ismerték, Mecky – komoly zenei karriert mondhatott magáénak. Esetében nem elég azt mondani, hogy legendás zenész: ő maga a magyar könnyűzene történetének egyik alakítója, formálója volt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas magyar művész. Kezdetben sportoló szeretett volna lenni, gátfutásban ért el fiatalon szép eredményeket, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Sok időt töltött gyerekként nyaranta édesanyja sváb rokonainál, Bátaszéken. Anyai nagyapja és nagybátyja építészek voltak, így a fiatal Kóbor János a sportkarrier helyett végül egy másik utat választott: építésznek tanult.

Gimnazistaként, osztálytársaival alapította első együttesét, ritmusgitáron játszott. A csapatban Varsányi István és Laux József is benne voltak. Kóbor és Varsányi immár később bekerültek a próféta nevű együttesbe, majd 1962-ben megalapították az Omegát. Két év múlva ismét csatlakozott hozzájuk Laux József, aki néhány éves kitérőt tett a Benkő Dixieland Bandnél.

Ez is érdekelhet!

Minden nap a betegágy mellett fohászkodik Kóbor János felesége

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.