Daniel Barenboim sztárkarmester súlyos neurológiai betegséggel küzd

A sztárkarmester és zongoraművész Daniel Barenboim “súlyos neurológiai állapotára” hivatkozva bejelentette, hogy visszavonul, és nem vállal több fellépést.

A BBC News emlékeztetett rá, hogy a 79 éves, Berlinben élő karmester már hónapokkal ezelőtt lemondta tervezett koncertjeit az egészségi állapota miatt. Kedden a Twitteren közölte, hogy a következő hónapokra vállalt előadásait is lemondja.

“Az egészségem az utóbbi hónapokban megrendült” – magyarázta, és azt is írta, hogy jelenleg arra kell összpontosítania, hogy fizikailag megerősödjön.

Mint fogalmazott, a közleményt “büszkeséggel elegy szomorúsággal” fogalmazta meg. “Egész életemet a zenében és a zenén keresztül éltem, és folytatni is fogom ezt mindaddig, amíg az egészségem engedi” – írta. 

A zsidó családban Argentínában született Barenboim fiatal zongoravirtuózként kezdte pályafutását. Kamasz korában költözött családjával Izraelbe, ahol vezető karmester vált belőle.

Barenboim

Fotó: 123rf.com

1967-ben kötött házasságot a brit csellistával, Jacqueline du Prével. Felesége halála után Elena Baskirova orosz zongoraművészt vette el. A világ egyik leghíresebb klasszikus zenésze, 1992 óta a berlini Állami Opera zeneigazgatója. Ő volt a társalapítója a Nyugat-Keleti Díván Zenekarnak, amely arab és izraeli zenészek részvételével alakult.

2019-ben elnyerte a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjáról, Köln egykori polgármesteréről elnevezett Konrad Adenauer-díjat. Barenboim 30 éve áll a legrangosabb berlini operaház élén, kinevezése 2027-ig szól. A Staatskapelle Berlin, az operaház zenekara “örökös vezető karmesterévé” nyilvánította a dirigenst.

2011-ben tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki munkásságáért, amit a közel-keleti megbékélésért a zenén keresztül fejtett ki. Izraeli állampolgársága mellett 2008-ban elfogadta a tiszteletbeli palesztin állampolgárságot is. Tavaly a BBC egy róla készült dokumentumfilmmel tisztelgett a karmester előtt.

Olvasd el ezt is!

Neurológiai problémákhoz vezethet a gyermekek céltalan szörfözése a neten 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.