Vérszegények – Mit tegyenek a nagy melegben?

A vérszegénység nagyon gyakori probléma, hátterében akármi is áll, az illető gyenge, fáradékony, gyakran megszédül, tartós állás, meleg hatására könnyen elájul, sápadt, hamar leizzad.

A fizikális tüneteket is színezi az ok, ami vérszegénységhez vezetett – például vashiányos vérszegénységnél a fáradékonyságon túl, a haj hullása, körmök töredezettsége jelentkezik, B12 vitamin hiányban pedig végtagok zsibbadása, a bőrön bizsergés, furcsa, idegen érzés  színesíti a tüneteket.

A nagy meleg, a folyadékvesztés okozta kiszáradás súlyosabban veszélyezteti a vérszegény beteget. Természetesen a helyzetet tovább rontja az alapbetegség is, ami a problémához vezetett.

A régóta fennálló, un. krónikus vérszegénység esetén bár a szervezet már hozzászokott az oxigén hiányhoz, az ember a mindennapi tevékenységeit még el tudja látni, de minden élethelyzeti változás nagy kihívás számára és gyakran már nem is képes ezeket megfelelően kezelni.

Mi az a vérszegénység?

A vérszegénység azt jelenti, hogy a sejtjeink, szöveteink oxigén szükségletét a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi, vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni. A vérszegénységet kiváltó ok alapján különböző típusairól beszélhetünk – mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis központ hematológus főorvosa

ver13

Okai

Leggyakrabban a vér-, vagy vasvesztés, a vas, vagy folsav bevitel elégtelensége okoz vérszegénységet. Van, hogy a bélrendszer betegsége miatt nem tudnak felszívódni a vérképzéshez szükséges elemek, fehérjék, vitaminok. /vas, folsav, B12, B6 vitamin./

A B12 vitaminhiány okozta vérszegénységet, hívják „vészes vérszegénységnek” is. Ebben a betegségben a gyomor nyálkahártyája beteg, sorvadt, és ezért nem tud termelni egy fehérjét, ami pedig feltétlenül szükséges lenne a B12 vitamin felszívódásához. A gyomor megbetegedését pedig a sejtek ellen termelt ellenanyag un. autóantitest okozza. Tehát, a vészes vérszegénység egy autóimmun megbetegedés, vagyis saját immunrendszerünk tévedésből a gyomornyálkahártya bizonyos sejtjei ellen termel ellenanyagot.

Egy másik, vérszegénységhez vezető ok, amikor elegendő a vasbevitel, van is belőle a raktárakban, de azt az immunrendszer nem engedi felhasználni – ez okozza a fertőzésekhez, daganatokhoz társuló krónikus vérszegénységet.

Bizonyos esetekben a vörösvérsejt (vvs) képzéshez minden anyag a szervezetben rendelkezésre áll, de a csontvelő, rosszindulatú betegsége miatt, nem képes a vérképzésre. Ilyenkor a rendszeres vvs tranzfúzió adása a segítség.

A vérszegénység ritkább formája, amikor veleszületetten, vagy gyógyszer, fertőzés, különböző betegségek hatására a vörösvérsejtek élettartama megrövidül és az érpályán belül, feloldódik. Gyakori kísérője a krónikus vérszegénység a vesebetegségeknek, független attól, hogy cukorbetegség, vagy más kór okozza-e a vesebetegséget. Ennek oka, hogy a vese termel egy eritropoetin nevű fehérjét, ami szükséges a vörösvérsejt képzés szinten tartásához.

Természetesen, ha vérszegénység oka tisztázódott, lehet kezelni. A hiányzó anyagokat tabletta, injekció formájában be tudjuk juttatni a szervezetbe.

Van, hogy a vérszegénységet az alapbetegséggel együtt, esetleg a beteg élete végéig kezelni kell.

szomoru1

Néhány jó tanács vérszegénység esetén:

Kerülje a fokozott fizikai aktivitást, mert pulzusszáma nagyon gyorsan fog emelkedni, oxigénhiány, vérnyomásesés, ájulás lesz a következménye. Tartózkodjon a meleg fürdőtől is, a hosszú ácsorgástól, napozástól, mert ezeknek is eszméletvesztés lesz a vége. Kerülje balesetveszélyes helyzeteket, mint pl. létrára mászás, mert megszédülhet és leeshet, esetleg csonttörést szenved. Gyakran igyon folyadékot és az étkezést is ossza el napi 4-5 alkalomra.

A folyadékbevitelt még tovább kell korrigálni, ha cukor vagy vesebeteg.

Aki valamilyen krónikus vérszegénységben szenved, már ismeri a fizikai aktivitásának határait. Akinek csak átmeneti állapot a vérszegénység, annak a gyógyszeres kezelés, esetleg az étrend kiegészítése gyorsan rendezi a vérképét és a fizikai szellemi aktivitása is helyreáll.

A nyári kánikula jobban megviseli a vérszegény betegeket is, sokkal több pihenésre, folyadékbevitelre van szükségük, mint normál időjárásban

Forrás: