Szív- és érrendszer: 6 legjobb kérdés a kardiológushoz

Hogyan tartsuk kordában a szív- és érrendszeri problémákat?

A szív- és érrendszeri betegség igen nagyszámú embert érint. Sokan küzdenek valamelyik formájával, nem véletlenül lett az elsőszámú halálok a világon. Fontos tehát egy jó kardiológus, akinek feltehetjük kérdéseinket. De mivel érdemes tisztában lenni?

Sajnos, a szív- és érrendszeri betegségek a világ elsőszámú halálokának számítanak. Csak az Egyesült Államokban minden 40. másodpercben valaki szívrohamot vagy stroke-ot szenved el. 

Ez azt jelenti, hogy bizony a kardiológus lényeges személy kell legyen az életünkben. Ő az a szakember, aki a szívhez kapcsolódó állapotokra szakosodott. Mivel azonban kardiológushoz sokan járnak, érdemes felkészültnek lennünk kérdéseinkkel, ha problémánk van, s ezeket célzottan feltenni a szakembernek. Előszöris, össze kell írnunk, milyen gyógyszereket, vitaminokat, illetve gyógynövényeket használunk jelenleg, mert ez lényeges.

Fotó: 123rf.com

S milyen kérdéseket kell feltennünk a kardiológusnak?

1.Mekkora esélyünk van a szív- és érrendszeri problémára a jövőben?

Miért kell ezt megkérdeznünk? Ha megértjük, mekkora esélyünk van a szívbetegségre, a stroke-ra vagy az aneurizma kialakulására, még vissza tudunk kanyarodni a veszélyes útról. Valakinek például, akinek koleszterinszintje a már egészségtelen határon van, s családjában volt már cukorbeteg, illetve szívbeteg, oda kell figyelnie mostantól a koleszterinszintjére, kezeltetnie kell magát, hogy csökkentse a súlyosabb gondok esélyét.

Az orvosok számos kalkulációt használnak ma már, hogy meghatározzák, vajon kialakul-e szívbetegség 10 éven belül egy embernél. Online rizikókalkulátorok is léteznek, ha megadjuk az alapvető információkat neki, kiszámolja esélyeinket. S bár ez nem tökéletes, alapot szolgáltat egy komoly beszélgetésre a kardiológussal.

  1. Milyen tünetek jelezhetik egy adott állapot romlását?

Annak, aki már valamilyen szív- és érrendszeri problémával rendelkezik, tisztában kell lennie azzal, milyen tünetek jelzik annak súlyosbodását – ilyen a szívritmuszavar is például. A kardiológussal azért is fontos erről beszélni, mert bizonyos jeleket – például a szívrohamhoz kapcsolódó mellkasi fájdalmat – sem érzi mindenki. Egyes nőknél és férfiaknál nem jelentkeznek a tipikus tünetek. Ehelyett légszomjuk van, izzadnak, hányinger gyötri őket, kellemetlen érzés jelentkezik a nyakban, vállban, állkapocsban vagy a háton. Ezek miatt lényeges, hogy a kardiológus tudasson velünk valamennyi jelet.

Fotó: 123rf.com

  1. Mennyire fontos az új kezelések és eljárások alkalmazása?

Minden új technikát ki kell próbálni, ki kell tanulni és tapasztalni – s ezzel a kardiológus sincs másképp. Lényeges azonban, hogy a szakember tisztában legyen az új lehetőségekkel, megoldásokkal, vagy tudjon ajánlani olyat, aki elvégzi ezeket a páciensen. Az új módszerekkel ugyanis sok esetben nagymértékben csökkenthető a beteg elhalálozásának esélye és nőnek kilátásai a minőségi életre szív- és érrendszeri gondok esetén.

  1. Miért javasol egy bizonyos tesztet?

A páciensnek érdemes tudnia, miért ajánl egy adott tesztet a kardiológus szív- és érrendszeri problémák esetén. Minden teszt fontos lehet, olyakor azonban az orvosok elrendelnek olyanokat is, amelyek nem feltétlenül szükségesek, vagy nem változtatnak a kezelésen. Jobb, ha a beteg tudja, vajon mennyire pontos és ismételhető a teszt, s terápiás változást eredményez-e. Lényeges, hogy a kardiológus úgy kezelje a pácienst gyógyításának útján, mint egy partnert.

  1. Miért ír fel egy bizonyos gyógyszert?

A kardiológus a legalkalmasabb arra, hogy elmagyarázza egy adott orvosság előnyeit és hátrányait. Nem szabad hagyni, hogy a páciens sokszor hamis, online szerzett információk alapján döntsön úgy, használ-e egy adott gyógyszert vagy sem. Ha kételyeink vannak egy készítménnyel kapcsolatban, inkább a kardiológust kérdezzük meg róla. Ő el tudja magyarázni akár azt is, milyen kísérletek igazolják a gyógyszer hatásait.

Fotó: 123rf

  1. Változtathat-e bármilyen életmódváltás a helyzetünkön?

Fontos tudni, tehetünk-e bármit azért, hogy természetes úton is hozzájáruljunk állapotunk javításához, amennyiben szív- és érrendszeri gondokkal küzdünk, vagy annak „előszobájában” vagyunk. Az étrendváltás, a testmozgás, a stressz csökkentése, a megfelelő mennyiségű pihenés mind sokat segíthet.

Elég csak a mediterrán étrendet említeni, amely zöldségekben, gyümölcsökben, egészséges zsírokban gazdag, kevéssé tartalmaz viszont telített zsírt és hozzáadott cukrokat. Erről többször is kiderült, hogy javítja a szívbetegséggel összefüggő kockázati tényezőket. Túlsúlyos emberek számára különösen lényeges a megfelelő étrend.

A kardiológus adhat tanácsot, de javasolhat nekünk dietetikust vagy fizioterapeutát is állapotunk természetes módon történő javításához.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php