Meglepő: alkohollal elkerülhető a legtöbb szívprobléma

Ha mértékkel fogyasztjuk, az alkohol rendkívül jó hatással lehet a szívműködésünkre. A nők esetében egy, a férfiaknál két pohár bor elkortyolása nemcsak a szívroham kockázatát csökkenti, de megakadályozhatja az agyvérzés és az egyéb szívbetegségek kialakulását is.

Ezt bizonyítja a két millió ember segítségével készült The BMJ új tanulmánya is, ahol további bizonyítékokat találtak a mérsékelt alkoholfogyasztás mellett. A kutatók 12 különböző szívbetegség kialakulásának esélyeit vizsgálták olyan brit felnőttek körében, akik nem szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben – írta a  Time magazin.

Jobban járnak az italozók

Akik nem fogyasztanak alkoholt, azoknál sokkal nagyobb a szívbetegségek kialakulásának kockázata: 12-56 százalékig is felkúszott köreikben a megbetegedések esélye. A “nemivóknak” 33 százalékkal nagyobb esélyük van a szívgörcsre (a szív véráramlásának halálos kudarcára), mint a mértékkel alkoholizáló társaiknak. A ritkább szívproblémák esetében viszont nem segít az alkoholfogyasztás. Enyhébb agyvérzések, agyi vérzések esetén már nem jelent segítséget egy-két pohár bor napi elfogyasztása – derítették ki.

A tanulmány érdekessége az, hogy a kutatók sokkal árnyaltabb kérdéseket tettek fel a vizsgált alanyoknak, így több csoportra oszthatták őket. Különválasztották például az alkoholt sohasem fogyasztókat azoktól, akik túlzott fogyasztás után feladták az italozást (a leszokott alkoholisták értékei így nem rontották a többi “nemivó” értékeit).  A kísérlet egy dologra viszont nem talált választ: még mindig rejtély, hogy miért csökken sok szívbetegség esélye a mérsékelt alkoholfogyasztóknál , miközben más,  problémásabb  szív- és érrendszeri megbetegedésnél nem sikerült bebizonyítani az alkoholfogyasztás befolyását.

Szétválasztják az italokat, külön csoportban a sör- és borivók

Steven Bell, a Cambridge-i Egyetem epidemiológusa egy még újabb tanulmányra készül, melyben a különböző alkoholokat is szétválasztják. Ezáltal kiderülhet, hogy a sör, a bor, a koktélok és a keményebb alkoholok milyen hatással vannak a szívműködésünkre. A tanulmány szerzője kiemelte: a mérsékelt alkoholfogyasztók a következő kutatásig tiszta lelkiismerettel italozhatnak, bár senkinek sem ajánlja, hogy egészsége megőrzése érdekében alkoholhoz nyúljon. Az italozásnál biztonságosabb módszerek is léteznek, mint például a cigarettáról leszokás, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás – tette hozzá.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.