Kiket veszélyeztet a pitvarfibrilláció?

Az előrejelzések szerint a pitvarfibrilláció 2060-ra több mint 14 millió 65 évesnél idősebb embert érint majd Európában.  Azonban a betegség nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti, hanem egyre több fiatalt is.

A leggyakrabban előforduló szívritmuszavart nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a pitvarfibrilláció ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának kockázatát. A szeptemberi Pitvarfibrilláció Tudatosság Hónap alkalmából összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Legyünk körültekintőek!

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Világszerte körülbelül 33,5 millió beteg él együtt ezzel a betegséggel , Magyországon évente körülbelül 200 ezer embert diagnosztizálnak. Tünetei eltérők, legtöbb esetben azonban a légszomj, szédülés, fáradékonyság, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés, magas vérnyomás, tüdőbetegség, túlsúly vagy a csökkent fizikai teljesítőképesség utalhat a betegségre.  A Statista 2017-es adatai alapján  összességében véve eddig több férfit, mint nőt érintett, ám jelenleg a női lakosságot veszélyezteti leginkább, a kor előrehaladtával pedig kialakulásának esélye növekszik.  Ügyeljünk az árulkodó jelekre, hiszen ez a betegség akár a stroke előfutára is lehet. 

A stroke kialakulása és következménye

A stroke kialakulhat a nem megfelelő szívműködés miatt. Ilyenkor a szívpitvarokban lévő vér egy része nem áramlik tovább a szívkamrákba. A vér ezáltal megalvadhat, amelyből később vérrögök alakulhatnak ki, elzárva az agyi ereket. Hazánkban hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint évente, világszerte pedig a harmadik leggyakoribb a halált kiváltó tényezők között Európában. Amennyiben valakinél pitvarfibrillációt diagnosztizálnak, az orvos az esetek túlnyomó többségében véralvadásgátló terápiát rendel el, ezzel csökkentve a stroke kialakulásának kockázatát. 

Rizikófaktorok

A pitvarfibrilláció akár örökletes is lehet. Kialakulását elősegítheti a rendszertelen mozgás, ugyanakkor a fizikailag megterhelő, túlhajszolt életmód is, a nem megfelelő étkezés, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az alvászavar, de különféle krónikus betegségek (mint például a diabétesz vagy az asztma), a már diagnosztizált szívbetegség, valamint a magas vérnyomás is.  Pulzusunk rendszeres ellenőrzésével nyomon követhetjük szívműködésünket, szívverésünk akkor megfelelő, hogyha nyugalmi állapotban egy perc alatt 60-100 ütésszámot mérünk.

Fotó: 123rf.com

A pitvarfibrilláció megelőzése és kezelése

A pitvarfibrilláció kezelésére legtöbbször véralvadásgátló terápia szükséges. A szájon át szedhető antikoaguláns (véralvadásgátló) készítmények rendszeres használata segít csökkenteni a stroke vagy akár a trombózis kialakulásának kockázatát. Léteznek olyan gyógymódok is – mint például a szívfrekvencia- vagy szívritmus-szabályozás –, amelyek elősegítik kezelésének hatékonyságát. Ahhoz, hogy megelőzhessük az esetleges szövődmények kialakulását, fontos, hogy mielőbb felismerjük a pitvarfibrilláció jeleit. Kérjük szakorvos segítségét és rendszeresen konzultáljunk a további lépésekről! A rendszeres gyógyszeres kezelés mellett ügyeljünk káros szenvedélyeink visszaszorítására, a megfelelő étrend kialakítására, illetve a rendszeres testmozgásra is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. dr. Gyürke László

    A cikk nem említi sem a fibrilláció okait, sem a leggyakrabban javasolt “végleges” megoldást az ablációt. Én sajnos elfogadtam ezt a javaslatot, ami rosszul sikerült. Az abláció során átszúrták a szívemet. Súlyos műtéttel kellett megmenteniük az életem. Ha majd a műtéttel keletkezett problémák mind megoldódnak, akkor már csak egy problémám marad a fibrilláció, amelynek megszüntetését célozta az egész eljárás. Mi lesz velem? Meggyógyul rendesen a szívem? Életem végéig együtt kell éljek a fibrillációval és a szükséges korlátozásokkal?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.