Hirtelen szívhalál – Hogyan zajlik a defibrillátor működése?

Miért jó ez az életmentő eszköz?

Ha egy ember összeesik, nem lélegzik és nincs pulzusa, még van esélye a túlélésre. Ehhez azonban szakértő segítség kell, vagy elektromos sokk – a defibrillátor működése nem nehéz és irányítja is az életmentőt.

Sajnos, a szívroham nap mint nap sok száz embert ragad el a világon, ilyen-olyan okokból. Természetesen nem mindenki hal bele, de ehhez szükséges mások segítsége. Amikor valaki összeesik, légzése és pulzusa nincs, még túlélheti a hirtelen keringésleállást.

Ilyen esetekben olyan gyorsan ver a szív, hogy már nem képes a vér pumpálására, a szívizomzat elektromos tevékenysége kaotikusba vált át. Az állapot neve kamrafibrilláció. Ahhoz, hogy az ember túléljen egy ilyen esetet, elektromos sokkot kell kiváltani, ami a defibrillátorral lehetséges. Minél gyorsabban tudjuk használni a betegen, annál nagyobb a valószínűsége, hogy visszahozhatjuk őt az életbe.

A defibrillátor használatával kapcsolatban gyakran hangzik el a „minden perc számít” mondat, mivel ez tény: minden perc, amely alatt nem érkezik segítség, 10 százalékkal csökkenti a beteg esélyét az életben maradásra. Az agykárosodás 3-5 percen belül elindul. Szívritmuszavar áll a háttérben, amennyiben a tünetek jelentkezése és a halál bekövetkezése között legfeljebb 1 órányi idő telik el. Ez a hirtelen szívhalál.

Kamrafibrilláció esetén lehetetlenné válik a szív mechanikai működése, összehúzódása. Leáll a keringés, így az agy, a szívizomzat és a szervek se kapnak vért. Mindez leggyakrabban azért következik be, mert akut oxigéngiányos állapot lép fel, de kialakulhat a szervezet ionháztartás-zavara, megerőltetés, a mellkast ért erős ütés (például baleset) következtében is. A beteg azonnal eszméletét veszíti, leáll a pulzusa és a légzése.

Hirtelen szívhalált okozhat a szívizom elfajulás, a jobb kamrai szívizom elfajulása, a szív egy részének zsírosodása, a szívbillentyű nem megfelelő működése vagy a koszorúérgörcs is, mely fokozott terhelésnél léphet fel. Nem kizárt azonban az sem, hogy az embernél valamilyen személyes probléma okozza a halálos szíveseményt.

De hogyan is zajlik a defibrillátor működése?

Amennyiben a beteg nincs magánál, nem lélegzik, azonnali sokkra lehet szükség az élete megmentéséhez.

A defibrillátor vagy AED (automata külső defibrillátor) elektródákkal csatlakoztatható a betegre, s így képes elemezni a szívritmust, EKG-t készíteni és kommunikálni az elsősegélyt nyújtó személlyel. Ha kamrafibrillációt észlel, figyelmeztet: szükség van elektrosokkra – így annak, aki használja, csupán engedélyeznie kell azt egy gomb megnyomásával, s elindul az életmentő áramütés.

Vannak AED defibrillátorok, melyekhez be kell helyezni egy telepet, hogy bekapcsoljanak, másoknál elég, ha bekapcsoljuk a készüléket. Az eszköz elvégez egy öntesztet, majd kiírja, hogy helyezzük a segítségre szoruló emberre az elektródákat.

Ilyenkor a beteg mellkasát szabaddá kell tenni – megtörölni, ha nedves -, és eltávolítani az elektródákról a védőfóliát. Azokat csak így lehet a mellkasra tapasztani. Ha kész, ellenőrizni kell, megfelelően csatlakoznak-e a készülékhez az elektródák, s ha igen, kezdődhet az életmentés.

Fontos tudnivaló, hogy elemzés során nem szabad a beteghez érni, mert ez megzavarhatja az eredmény készítését. Az AED-k hangos vagy szöveges üzenetekkel segítséget is adnak az életmentéshez. Mielőtt sokkoljuk az eszméletlen embert, még egyszer meg kell bizonyosodni róla, hogy senki nem ér hozzá, mert áramütés érheti.

A sokkolás során a páciens összerándul. A készülék jelzi, hogy a sokk leadása megtörtént. Ezt követően azonban még 2 percig szükséges folytatni az újraélesztést, ha az életjelek nem térnek vissza. Ismét elemzést kell végezni a defibrillátor segítségével és újra sokkolni.

Amennyiben a készülék azt az üzenetet adja, hogy nem javasolt a sokk, az újraélesztést folyamatosan kell végezni és 2 percenként újra analizáltatni a beteg állapotát, míg a mentők ki nem érkeznek.

Defibrillátor beültetés után lehet sportolni?

Forrás: https://napidoktor.hu/index