A didergés a szívünkre mehet

A hideg nem csak a didergés kellemetlenségével jár, de növeli az esélyét annak is, hogy szívrohamot kapunk.

A British Medical Journal lapjain megjelent tanulmányban brit kutatók arról számoltak be, hogy vizsgálataik szerint minden 1 Celsius fokos hőmérséklet csökkenés 2%-kal több szívrohamos esetet provokál. Az információkat a 2003 és 2006 között rögzített, több mint nyolcvannégyezer szívrohamos kórházi felvételi adatok elemzése során nyerték, amelyeket összevetettek az adott napokon mért hőmérsékletekkel.

A brit kutatók szerint a globális felmelegedés folyamatával számolva nem kérdéses, hogy az időjárás, a hőmérsékletváltozás egészségügyi hatásait egyre komolyabban kell vizsgálni, hiszen már korábbi kutatások is igazolták, hogy a külső hőmérséklet igenis befolyásolja a halálozási kockázat mértékét.10972A most lezárult vizsgálatok során azonban, a hibák kiküszöbölése végett az eredményeket tekintve figyelembe vették azokat az egyéb kockázati tényezőket, amelyek szintén elősegíthetik a szívrohamok kialakulását, így az influenza-szezonokat vagy a légszennyezettség mértékét is.

A végeredmény azt mutatta, hogy átlagosan a hőmérséklet 1 Celsius fokos csökkenése 2%-kal növelte a szívrohamos panaszok kialakulásának esélyét a hőmérsékletváltozást követő 28 napos periódusban ? a legnagyobb kockázatot a lehűlést követő 2 hét jelenti. Ma még nem tudni pontosan, mi áll a jelenség hátterében, de korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy a hideg nem csupán a vérnyomást növeli a szervezetben, de bizonyos fehérjék számát is, amelyek növelik a vérrögképződés kockázatát.

Forrás: