Segítség, itt az anyósom!

Bús István főszerkesztő helyette – aki maga is házas ember – arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy miért is okoz fejfájást, ha vártan, vagy váratlanul megjelenik otthonunkban az anyósunk

Amikor végre kisebb nagyobb nehézségek árán, de megtaláltuk életünk párját nem mindig élhetjük nyugodt és tökéletes kis életünket. Ennek oka, hogy a házassággal, párválasztással jobb esetben csak kevés, rosszabb esetben egy egész seregnyi új rokonnal bővül a családunk. A legkritikusabb viszony a párunk közeli hozzátartozóival alakulhat ki. Közülük is az anyós a „legveszélyesebb”, ő okozza a legtöbb fejfájást.

Az anyóssal való kapcsolat a házasság feltalálása óta problémákat szül. Le kell szögezni, hogy a jól ismert anyósviccekből visszaköszönő rémséges történetek nem általánosíthatóak. Természetesen vannak kotnyeles, gyermeküket elengedni nem tudó sorsrontó anyósok, de vannak teljesen normális viszonyt kialakító, kedves hölgyek is.

De mi lehet az oka annak, hogy az anyós állandóan fejfájást okoz?

Sokszor előfordul, hogy az anyós még késő este is a fiataloknál van és nem hajlandó elindulni haza, mondja Bús István. Sokszor az is megfigyelhető, hogy az anyós ki-be járkál a pár házába (életébe). Valószínűleg arról van szó, hogy az anyós/anya nem tudja elengedni a gyermekét, és nem akarja tudomásul venni, hogy már van, aki gondoskodjon szeme fényéről. Általában az anyós az, aki rettegnek a magánytól, az egyedülléttől, és képtelenek szembe nézni a saját félelmeivel.

Ekkor hangzanak el a „csak azért mondom, mert jót akarok neked” „nem akarok beleszólni, de” kezdetű mondatok, amik elültetik a bogarat a fiatalok fülébe. Az is előfordulhat, hogy az anyós a saját elfojtott vágyait, álmait akarja viszont látni a gyermeke életében, rá akarja erőltetni a vágyait, magyarázza Bús István.

Mivel kerülhetjük el a problémát?

Szinte az összes probléma a rossz kommunikációhoz, a gondok elhanyagolásához, azok meg nem beszélésére vezethető vissza. Soma szerint célravezető, ha úgy próbálunk kommunikálni, hogy a saját érzéseinkről beszélünk, és nem bántjuk meg az anyósunkat. Ez nagyon fontos, mert a sok elfojtott düh egyszer kitör, ami akár végzetes is lehet a párkapcsolatra nézve.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.