3 kommunikációs gyakorlat szerelmespároknak

A ki nem mondott szavak, a társalgás hiánya komoly problémát jelenthet egy párkapcsolatban. Lássunk most néhány hatásos fegyvert ellenük!

Az ok, amiért az ember szerelembe esik, hogy megkapja az áhított érzelmi biztonságot és boldogságot a másik féltől. Az ,,én mindig ott leszek neked” frázis azonban a hiányos kommunikáció miatt könnyen be nem váltott ígéretté válhat, ami pedig megmételyezhet minden ígéretesnek induló párkapcsolatot.

Ne feledjük, mindig kettőn áll a vásár, így a következő gyakorlatsorok elvégzéséhez a pár mindkét tagjának nyitottságára és a probléma iránti érzékenységére szükség lesz!

Kávéscsésze hadművelet

Ez a gyakorlatsor esélyt ad a félénkebbeknek, hogy ne kelljen rögtön és szó szerint szembe nézniük a problémával. Szerves része egy-egy bögre finom kávé, tea vagy bármilyen ital, melybe kapaszkodhatnak a civakodó felek.
Ezzel a kérdező olyan válaszokat kaphat, amelyből kiderül, hogy a válaszadó mennyire ismeri, mennyire figyeli meg. Felidézhettek régi, közös, szép emlékeket a kérdésekkel, ezekkel az együtt töltött boldog, önfeledt percekre emlékeztethetitek vissza magatokat és párotokat: ,,emlékszel milyen finom sütit ettünk az első randinkon?“Legyünk tapintatosak és megértők, hogy a társunk kezében lévő edény tartalma végül ne az arcunkba landoljon! Egyszerű kérdéseket intézzetek a másik felé, amelyekkel tesztelhetitek, hogy a válaszadó mennyire ismer titeket: például,  ,,melyik színt viselem a legtöbbet?” ,,Mi a kedvenc ételem/italom?”

,,Rémlik még milyen erősen fújt a szél, azon az őszi napon, amikor először megláttál?” Miután oldottátok a hangulatot, rátérhettek a jelen problémás kérdéseire!

szerelem3

Rajztábla

Van, amikor könnyebb lenne megosztani gondunkat szavak nélkül. Partnerünk hátát használjuk rajztáblaként, és fessük le a felmerült gondokat! Természetesen nem kell valódi ecsetet és festéket használnunk, elég az ujjunk az alkotáshoz.

Felváltva rajzoljatok egymás hátára, ezzel ösztönözve a kettőnk közötti kommunikációt! Egyszerű ábrákat fessetek az emberi rajztáblátokra, mivel a lényeg, hogy még te kreatívkosz, addig a párod próbálja kitalálni, hogy mi került a hátára!

Egy-két bemelegítő figura után térjetek át valódi problémát jelentő dolgokra, de csak apró részletekben vigyétek fel kedvesetek hátára! Ekkor már ne ő meséljen, hanem maga a festő mondja el, mit jelent számára a mű! Miután elkészült az alkotás, cseréljetek helyet, és aki addig rajzolt, az most rajztáblaként várja, hogy a másik is átadja neki az ő véleményét.

Mindennapi társalgás

Akadnak párok, akik nem feltétlenül óriási ellentét, vagy apró idegesítő dolgok miatt orroltak meg egymásra és tartanak emiatt némaságot, hanem egyszerűen elbeszélnek egymás mellett, avagy nem beszélnek egymással.

Ha látszólag minden rendben van egy kapcsolattal, a kommunikáció hiánya akkor is az egymás iránt érzett vonzalom elhalványodásához, megszűnéséhez vezethet. A következő gyakorlatsort leginkább a szószátyár pároknak találták ki, de bemelegítésként más ellentétekkel küzdő szerelmeseknek is megoldást jelenthet.

Üljetek szorosan közel egymáshoz (a legjobb a törökülés, de mindenképpen érintkezzen valamelyik testrészetek) és nézzetek egymás szemébe! Kezdjétek egyszerű, mindennapi témákkal: ,,milyen volt a napod?” ,,Hogy tetszett a tegnap esti film?”, stb.

Ne hagyjatok megválaszolatlanul egy kérdést sem! Ne veszítsétek el a szemkontaktust és figyeljetek arra, amit a másik mond! Ha végeztetek a bemelegítő kérdésekkel, rátérhettek a problémás témákra!

Forrás: https://napidoktor.hu/