Párkapcsolati mediáció ? szakértői problémamegoldás pároknak

Kard ki, vagy kard be? Avagy hogyan rendezzük gyorsan, hatékonyan és humánusan konfliktusainkat párkapcsolati mediációval.

Életünk, mindennapjaink során rendre kerülünk különféle konfliktusos helyzetekbe. Gondunk van a munkahelyünkön, nem fizetett az adós, a gyerekkel nem úgy ?bánt?  a tanár ahogy azt elvártuk, a szomszéd kutyája már megint bosszantott minket. Konfliktusunk van  a párunkkal, a gyermekünkkel, már fontolgatjuk a válópert, jószerivel fel sem lehet sorolni mindazokat  a problémákat, ahol mindennapi csatáinkat vívjuk egymással.

Sokszor barátok, családtagok próbálják meg a ?békítő? szerepét felvállalni, ám a barátok , ismerősök mindig valamelyik fél pártján állnak. Tegyük hozzá, sokszor a legbutább tanácsokat adják a barátok.

Végső esetben nem marad más ? gondoljuk – mint a bíróság.

Nem marad más?

De igen. Szerencsére van egy olyan szelíd konfliktus kezelő módszer, melyet ha igénybe veszünk, a problémák oly módon oldódhatnak meg, hogy egyik fél érdekei sem sérülnek. Ez a mediáció.10706Feltehetjük a kérdés, miért menjünk mediátorhoz, és ne a bíróságra. Sok előnye van a mediációnak, ami ha nem végződik sikerrel, még mindig mehetünk a bíróságra.

Gyorsabb,  általában 3 alkalom alatt megegyezés születik. Sokkal kevesebbe kerül mint az ügyvéd meg a bírósági eljárás. Amíg az ügyvédek harcolnak minden egyes eredményért, addig a  mediátor mindkét fél érdekeit szem előtt tartva arra törekszik, hogy egyezség, kompromisszum jöjjön létre. Olyan megoldás, amelyet mindkét fél elfogad. Az egyezséget maguk a felek alakítják ki, és nem lesz olyan érzésük, hogy egy kötelezően rájuk erőltetett ítéletet kelljen elfogadniuk és betartaniuk. És melyikünk nem szereti, ha a dolgok az ő szájíze szerint is alakulnak.. Kicsit engedek- kicsit engedsz.

Így aztán mindkét fél a mediációs eljárás után úgy áll fel az asztaltól, hogy nem érzi magát vesztesnek.

Kompromisszum és nem ítélet

Sokan ma még kevésbé bíznak meg egy mediátorban. Hiszünk egy ügyvédben, vagy a bíróságban, de ez vélhetően azért van, mert kevesen ismerik   a mediátorokra és a mediációra vonatkozó szabályokat, a mediációs folyamat lényegét. Sajnos ma még 10 megkérdezett közül heten még azt sem tudják, mi az a mediáció.10707A mediátorok szakképzett, regisztrált és titoktartásra kötelezett szakemberek. A munkájukat szigorú szabályok szerint végzik, és hasonlóan az ügyvédekhez, szakosodnak.

Vannak akik főleg gazdasági mediálást végeznek, pl. vitás céges ügyekben segédkeznek, vagy kártérítési ügyekben működnek közre.

A családi ügyekben, válási párkapcsolati konfliktusok esetén is gyorsabb és humánusabb egy párkapcsolati mediátor igénybevétele. A problémákat nem kezdik Ádám-Évánál, nem avval foglalkoznak, hogy mi volt a múltban: a konfliktus most van, és kizárólag a vitás kérdésben most akarnak kompromisszumra jutni.

A bíróságokon a szembenálló felek ellenségként jelennek meg, ahol az egyetlen cél a másik felett aratott minél nagyobb győzelem. De bármit is fog a bíró ? hosszú hónapok, évek múltán kihirdetni, valamelyikük, de  a legtöbb esetben mindketten úgy fogják érezni: előnytelen ítélet született.

Márpedig általános emberi tulajdonság, hogy szeretjük magunkat nyertesnek érezni. A nyertes-nyertes állapotot csak akkor érhetjük el, ha a tárgyalásokban a mediátor segítségével mi magunk aktívan alakítjuk a megegyezést és méltósággal állhatunk fel az asztal mellől egy megkötött, és azután mindkét félre kötelezően betartandó kompromisszum után.

A mediáció egyik legnagyobb előnye talán a megkötött egyezség mellett az, hogy egy vitás kérdés megoldódása  után is lehet még élet az üzletfelek vagy a párok között.

Forrás: