Reflexológia – masszázspontok a lábfejen

A reflexológia azon az elméleten alapul, hogy minden szervünk, és az emberi szervezet minden rendszere „megjelenik” a talpon. Szabó Szigfrid be is mutatta ezt a Csak csajok műsorában.

A reflexológia tapasztalatokon alapuló egzakt tudomány. Lényege, hogy a testen található reflexpontok (például a kézen, talpon, vagy a fülön) az egyes szerveink vetületei. Ezek nyomása, illetve masszírozása harmonizálja a szervezet energiaellátását.

Ha tudjuk, hogy melyik pont milyen testrész állapotát tükrözi, akkor azt masszírozva serkentjük a vérkeringést az adott testrészben, így az adott terület tisztul, kap táplálékot, és jobban gyógyul. A jobb testfélen levő szervek zónái a jobb lábon, a bal testfélen levő szervek zónái a bal lábon találhatók.

A középen elhelyezkedő szervek zónái a talp belső oldalán, illetve mindkét talpon megtalálhatók. Például a felszálló vastagbél a bal lábon, a haránt vastagbél mindkét lábon, a leszálló vastagbél a jobb lábon található meg. Kivételt képez a szív, amely a bal talpon található, de kiegészítő zónája a jobb talpon van. A páros szervek mindkét talpon megtalálhatók.

Mit is kell nyomkodni pontosan?

A masszázst mindig a szívtől legtávolabb eső ponton kell kezdeni, vagyis a jobb lábon. Szabó Szigfrid reflexológus elmondta, hogy bármit is kezelünk jó, ha egy alapmasszírozást mindig elvégzünk, amiben néhány fontos pontot kell megnyomnunk. A központi idegrendszer, a mellékvese és vese, a máj és az egész bélrendszer energiacsatornáit végig kell masszírozni, olyan erősen, ahogy csak tudjuk.

A masszírozás erősségét befolyásolja a láb állapota, a masszírozott zóna mélysége. Alapszabály, hogy a fájdalomküszöböt enyhén meghaladó masszírozás a megengedett. A masszírozás időtartama nagyon fontos kérdés, nem szabd ugyanis túlzásba esni, mert ezzel akár kárt is okozhatunk.

oe901etv1

Egy zóna masszírozása általában fél és 1-5 perc között mozog, a mozgásszervi pontot maximum 3 percig, de például az agy, a máj, a vese pontjait csak 30-40 másodpercig lenne szabad nyomni. Egy kezelés alatt azonban nem csak egy adott pontot kell masszírozni, hanem legalább 8-10 zónát.

Milyen gyakran alkalmazhat?

Hetente 2-3 alkalommal, esetleg napont egy kezelést végezzünk, vagy többszöri, de nagyon rövid célzott kezelés egy adott területre. Szinte bármit gyógyíthatunk reflexológiával, kivéve azokat az eseteket, ahol törés, szakadás van, ahol műtéti beavatkozás szükséges, illetve a fertőzések esetében is szükség van gyógyszeres kezelésre is.

Nem csak aktuális, hanem akár több évtizede meglévő problémákon is lehet talpmasszázzsal segíteni, például gerinc- vagy ízületi problémákon. Sőt, akár élénkíteni is tudjuk ezzel magunkat, hiszen ha az emésztés, kiválasztás pontjait masszírozzuk, annak ilyen hatása is van.

Forrás: