Mit csináljuk a méhszájsebbel?

Dr. Rucz Árpád szülész-nőgyógyász főorvos arról adott felvilágosítást a Csak csajok műsorában, hogy mi is az a méhszájseb, mik a tünetei, okai

A méhszájseb valójában nem a szó szoros értelmében vett seb, inkább egy kinövés. A kifejezés alatt a méhszájon kialakuló elváltozásokat értjük. A jelenség oka, hogy a  méhnyakcsatornában lévő hámsejtek, kitüremkednek a méhszáj felszínére. Az elnevezés csak a köznyelvben használatos, leggyakrabban az ectropium, vagy cervicalisatio nevű elváltozásról beszélünk.

Az ectropium megjelenése a méhszájon jellegzetes, pirosas rózsaszínes, érdes felszínt eredményez. Ez a fajta elváltozás a nőgyógyászati vizsgálat során szabad szemmel is látható. A méhszájseb megjelenése gyakran fordul elő fiatal korban, fogamzásgátló szedése mellett, és terhesség során, de megjelenése bármely életkorban

Hogyan kezeljük?

Dr. Rucz Árpád szülész-nőgyógyász kiemeli, hogy ennek a fajta elváltozásnak különböző fokozatai vannak. Az egészen apró, banális elváltozástól egészen addig, hogy szövettani mintavételre van szükség.

Amikor ez a jelenség nem okoz panaszt, például krónikus hüvelygyulladást, együttlétnél jelentkező vérzést, negatív a rákszűrés eredménye, akkor nem nagyon kell vele foglalkozni. A méhszájseb elnevezés ijesztően hangzik, viszont ha csak ez a probléma nem kell különösebben aggódnunk, magyarázza Rucz doktor.

A krónikus változata a méhszájsebnek viszont kezelésre szorul. A negatív citológiai eredmény, például ilyen lehet. „Az enyhébb eseteket lehet ecsetelni, fagyasztani, égetni, lézerrel eltüntetni.„ – magyarázza Rucz doktor – „Olyan esetben, ha volt rákszűrésnél eltérés, mindenféleképpen szövettani mintavétel szükséges.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.