Mire jó a köldökzsinórvér?

Néhány évvel ezelőtt még azt sem tudtuk, hogy mi az, ma már szinte mindenki leveteti a gyermeke köldökzsinórvérét. Merhala Zoltántól, mindent megtudunk arról, hogy miért érdemes levetetni a köldökzsinór vért.

„Megszületik a baba, leválasztják őt a köldökzsinórról és annak a vérnek az összegyűjtése, megőrzése történik, ami a méhlepényben visszamarad és egyébként kidobásra kerülne.” – magyarázza Merhala Zoltán sejtbank-szakértő.

A modern orvostudomány egyik legígéretesebb területének szakértői, az őssejt-kutatók évekkel ezelőtt felfedezték, hogy amit addig a gyermek születésekor orvosi hulladékként kezeltek, azok éppenséggel a jövő zálogai is lehetnek.

„Több, min tíz éve kínáljuk ezt a lehetőséget, hogy a köldökzsinór vérből kiválasztjuk azokat a fantasztikus minőségű őssejteket, amiket aztán fagyasztott állapotban megőrzünk.” – folytatja Merhala Zoltán.

Hogy tárolják?

„Úgy kell elképzelni, hogy legyűjtjük a vért, kikerül egy laboratóriumba, ott kiválasztják ebből az értékes őssejteket. Utána mínusz 196 C fokon őrizzük ezeket a sejteket, ameddig csak lehet.” – mondja Merhala Zoltán.

A köldökzsinórvér-őssejtekhez csupán a szüléskor lehet hozzájutni. A vér legyűjtése kockázat- és fájdalommentes, továbbá nem jelent veszteséget sem az újszülött, sem az édesanya számára. A kismamának magával kell vinnie a szüléskor a készletet, a baba világra jötte után pedig egy éjjel-nappal hívható számon jeleznek a sejtbanknak, hogy a minta 24-48 órán belül a központi laboratóriumba kerüljön.

Itt azonnal megkezdik a vérminta szakszerű feldolgozását, hogy kinyerjék belőle a megőrzendő őssejteket. Az őssejtmintát két egyenlő részre osztva, dupla garanciaként Belgiumban és Hollandiában, folyékony nitrogénben tárolják.

Az őssejtekben az a fantasztikus, hogy bármilyen szövetfunkciót képesek felvenni, ugyanis azzá válnak, amilyen környezetbe kerülnek. Ezért nagyszerűen alkalmazhatók a szervezetben elhalt vagy sérült sejtek pótlására.

Mire lehet használni

Az őssejtek alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatát többek között cukorbetegségnél, égési sérüléseknél, gerincsérüléseknél, agyi érkatasztrófáknál, szklerózis multiplexnél, ráknál is megkezdték. Magyarországon 2005-ben végezték el az első szívizom-regeneráló őssejtbeültetést.

A köldökzsinórvérőssejtjei leukémia esetén csontvelőtranszplantációra is használhatóak. A köldökzsinórból kinyert vér mennyiségetermészetesen véges, ez a mennyiség egyébként egy kb. 50 kilós ember csontvelő transzplantációjához elegendő, de ma már lehet szaporítani is ezeket az őssejteket.

Az őssejt a vérhez hasonlóan csak bizonyos adatok egyezése esetében használható fel, ezért valószínű, hogy egy baba köldökzsinórvéréből nyert őssejt a rokonoknál passzol, de előfordulhat idegeneknél is. Itt egy kicsit több adatot vizsgálnak, mint egy vérátömlesztés esetében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.