Milyen gyógyszer árt a magzatnak?

Valóban nem tanácsos mindenféle gyógyszert bevenni a terhesség alatt, de léteznek olyan készítmények, amik nem ártanak. Dr. Csermely Gyulával szülész-nőgyógyász elmondta mik is ezek.

A legtöbb kismama a várandósság idején még egy fél fejfájáscsillapító beszedését is háromszor meggondolja, hogy nehogy a gyógyszerrel kárt okozzon a babának. Szülész-nőgyógyász szakértőnkkel, Dr. Csermely Gyulával most összeszedjük, hogy mik azok, amik valóban károsak lehetnek a terhesség vagy a szoptatás alatt, és mik azok, amiket az orvossal konzultálva akár szedhet is a kismama.

Tévhitről van szó

„Egy nagyon közkeletű tévhit, hogy nem lehet semmilyen gyógyszert szedni a terhesség alatt.” – kezdi Dr. Csermely Gyula – „A terhes gondozásról szóló könyvemben egy egész fejezetet szentelek ennek.” A gyógyszergyártók óvatosságból szinte mindenre ráírják, hogy nem ajánlott szedése terhesség alatt. De ez nem feltétlen van így, hiszen csak azért tüntették fel, mert nem tesztelték.

Az biztos, hogy a nyers ételek és bizonyos gyógyszerek tiltólistán vannak. Korábban azt mondták, hogy tilos az alkohol, de ma már az az általános vélekedés, hogy egy pohár vörösbor még segíti is a vérképzést.

A, B, C, D és X csoportok

A terhesség és szoptatás alatt szedhető és nem szedhető gyógyszerekről létezik egy amerikai lista, amely kategóriába – A, B, C, D és X – sorolja a készítményeket. Ebből egyértelműen kiderül, hogy egy gyógyszer milyen hatással lehet a magzatra vagy a szoptatáskor a kisbabára.

Az X csoportba tartozó gyógyszerek biztosan ártanak, az A csoportba tartozók biztosan nem. Ezt kutatás is bizonyítja. A B csoportról tudjuk, hogy nem árt, de nem bizonyítja kutatás. „A C és a D az a mozgástér, amikor a betegség súlya és a gyógyszer veszélyessége teszi eldöntendővé, hogy alkalmazom-e.” – magyarázza Csermely doktor.

Amikkel az orvosok sem tudnak mit kezdeni, azok a teszteletlen alternatív készítmények, amiknek nincsenek pontos vizsgálati eredményei, így semmilyen információ nincs a kisbabára való hatásukról. Az nagyon fontos, hogy a szoptatás és a terhesség a két különböző kategória, külön kell kezelni a gyógyszerek szempontjából is.

9t1hbsto

Néhány hatóanyag, ami tilos

Izotretinoin: Súlyos pattanásos arcbőr kezelésére alkalmazzák a bőrgyógyászok. Várandósoknál akár egy adag is súlyos születési rendellenességeket okoz. Szedésének elkezdése előtt meg kell bizonyosodni, hogy nem áll-e fenn terhesség és a kezelés alatt is hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazni.

Acitretin, etretinát, tretinoin: Alkalmazásuk hasonló az izotretinoinéhoz. Pikkelysömör kezelésére is alkalmazzák. Abbahagyásuk után szintén ki kell várni a 2 évet a gyermekvállalással.

Vitaminok: A-vitamin gazdag étrend mellett nem szükséges A-vitamin készítmény szedése, mert a zsírban oldódó vitaminokat túl lehet adagolni, tehát például a C vitamint nem.

Ribavirin: Hepatits C kezelésére szolgáló vírusellenes szer. Szedése során súlyos születési rendellenességeket észleltek.

Ösztrogének: Terhesség alatt szedve a hormonháztartást megzavarja, így tilos szedni.

Forrás: