Így válasszunk babakencét!

A legtöbb anyuka tudja, hogy pontosan milyen kencékre és babaápolókra van szüksége a gyermekének, de nehéz eldönteni, hogy mi alapján válasszák ki a megfelelő krémeket.

Az utóbbi időben gyakran találkozhatunk olyan félinformációkon alapuló híresztelésekkel, miszerint a kozmetikai ipar által gyártott babakozmetikumok ártalmasak lehetnek a babák bőrének. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint sokan a termékekben található tartósítószert, illatanyagot és az úgynevezett szintetikus összetevőket hozzák gyanúba, ezért inkább a régi, gyógyszertárakban előállított termékeket, illetve a natúrkozmetikumokat használják.

Ma már bízhatunk a termékek minőségében, ha a csomagoláson szerepel a bőrgyógyászatilag tesztelt felirat. Ez a felirat csak olyan termékekre kerülhet, amelyeknél ténylegesen megvalósult a szakértői vizsgálat.

Fürdetőknél előny a pumpás kiszerelés, mert könnyebben tudjuk alkalmazni akkor is, ha a babát a kezünkben tartjuk. Nézzék meg az összetevők listáját, és lehetőség szerint minimális legyen az egy termékben lévő anyagok mennyisége. Sajnos minden termékben kell legyen tartósítószer amiben víz, vagy folyadék van, egyébként hamar megromlanának. A gyártók ezzel tudják biztosítani a felhasználás teljes ideje alatt az egyenletesen magas minőséget. Tudjuk, hogy a meleg, párás fürdőszobai klíma ugyanis ideális környezet a mikroorganizmusok szaporodásához.

Meg kell nézni, hogy a termék nem csípi-e a baba szemét, mert tudjuk, hogy a kicsik sokkal kevesebbet pislognak, mint mi: míg a felnőttek átlagosan 12-20 alkalommal pislognak percenként, a babáknál ez a szám 2-5.

Az anyukák a válogatáskor kérdezzék meg az ismerős anyukákat, és nézzenek körül a polcokon. Fontos, hogy olyan terméket válasszanak, amelyik jó minőségű és jól alkalmazható, pl. egy krém akkor jó, ha könnyen kenhető.

Forrás: