Hogyan ne gátoljuk a fogamzást

Koós-Hutás Piroska szülész-nőgyógyász arról beszél, hogy a gyermekvállalás előtt feltétlen abba kell hagynunk a fogamzásgátlók szedését és nem árt leszokni a dohányzásról sem.

Szinte minden nő vágya, hogy gyermeket szülhessen. A terhességre azonban alaposan fel kell készülni. De vajon mit tehet egy nő, ha kisbabát szeretne, milyen előkészületeket tehet? Dr. Koós-Hutás Piroska szülész-nőgyógyász arról beszél mi az, amit feltétlen meg kell tennünk.

Természetesen először az elhatározásnak kell megszületnie, de a gyermekvárást nem árt megtervezni. Ezután gondolhatunk arra, hogy „próbálkozunk”. Viszont, ha valaki normális életet él, rendesen táplálkozik, akkor semmiféle felkészülést nem igényel a gyermekvállalás. Kivéve, ha fogamzásgátlót szedünk.

„A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után a gyógyszerben lévő hormonok azonnal kiürülnek a szervezetből, viszont a hatásai, amit éveken át okozott megmaradnak.” – magyarázza a doktornő. „Fél év mindenféleképpen kell ahhoz, hogy a szervezet ritmusa visszaálljon a megszokott kerékvágásba.”

Koós-Hutás doktornő szerint önmagában a fogamzásgátló szedése nem káros a szervezetre. Az sem okozhat semmiféle károsodást, ha a gyógyszer szedése mellett esünk teherbe. Soma szerint, aki a Reggeli vendége volt a fogamzásgátlóknak vannak negatív hatásai. Szerinte a minimális hormont tartalmazó tabletta is felboríthatja a hormonháztartást azzal, hogy kiegyenlítődik a progeszteron és az ösztrogén szintünk. Ezzel kapcsolatban szakirodalomra is hivatkozott.

Koós-Hutás doktornő sem tartja a legjobb megoldásnak a fogamzásgátló szedését, de úgy gondolja, hogy a nők manapság rá vannak kényszerülve. A Reggeli műsor másik meghívott vendége Papadimitriu Athina színésznő három gyermek édesanyja. Nagyon erős dohányos volt és a terhesség alatt megpróbált leszokni a cigarettázásról, de nem sikerült neki.

Az orvosával egyetértésben arra jutottak, hogy egészségesebb lesz, ha napi három szál cigarettát szív el, mintha kitenné a magzatot egy teljes leszokással járó stressznek. A terhesség alatti dohányzás nem ajánlott a nikotin káros hatásai miatt. Az is változó lehet, hogy mennyi idő, amíg a nikotin kiürül a szervezetből.

A mennyiségtől és az intenzitástól függően akár hónapokig, évekig is eltarthat, amíg szervezetünk megtisztul. A dohányzást abbahagyó nők általában kisebb súlyú babát hoznak világra és a későbbiekben megszaporodnak a gyermekeknél a felsőlégúti megbetegedések. Szakértők kapcsolatot találtak a dohányzás és a bölcsőhalál között is.

Forrás: