Felkészülni az anyaságra?

Bakos Zsuzsi life coach arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy milyen lelki vagy fizikai problémák léphetnek fel az anyukáknál a gyermek megszületés után

A gyermekáldás és ezzel együtt az anyaság az életünkhöz tartozik. Egyesek csodaként élik meg mások a természetes folyamatot látják benne. Annyi biztos, hogy mind lelkileg, mind fizikailag fel kell készülni a gyermekre és annak felnevelésére. És persze az éjszakázásra, fáradtságra, fejfájásra.

Bakos Zsuzsi life coach meglátása szerint főleg abból szokott gond adódni, hogy a gyermek megszületésétől meg kell osztani a figyelmünket, fel kell osztani a feladatokat. Nem csak magunkra vagy a párunkra kell már figyelni, hanem egy új életre.

Egy másik fontos kérdés a megváltozott testhez köthető. Esetleg plusz kilókat szedünk fel, megereszkedik a mellünk, nem olyan feszes a hasunk, mint korábban. Ez a megváltozott önkép is komoly lelki terhet, fejfájásttud okozni a kismamának.

A „nehéz” helyzetben magukra maradt anyukák gyakran belefásulnak az életvitelükbe. Kizárólag csak a baba körüli napi rutint végzik, és nincs aki kiszakítsa őket ebből a környezetből. Ezekre a monotnon, néha nem túl izgalmas mindennapokra nem minden agya készül fel.

A fent említett nehézségek gyakran okai az anyuka fáradtságának, levertségének, fejfájásainak. Bakos Zsuzsi life coach saját gyermekneveléssel kapsolatos tapasztalata is az, hogy – főleg az első hetekben – nagyon fontos, hogy legyen valaki aki segít. Az anyaságra való felkészülésben tevékenyen érsz kell tehát vinnie az apukának is, sőt az egész családnak.

Forrás: