Császármetszés vagy sem?

Dr. Koós-Hutas Piroska szülész-nőgyógyász a megsokszorozódott császármetszésekről, annak okairól, előnyeiről és hátrányairól beszélt a Csak csajok műsorában

A császármetszés korábban úgy élt a köztudatban, hogy arra csak akkor van szükség, ha valami baj van a babával vagy a mamával. Mindenki el szerette volna kerülni, és inkább a természetes szülésre koncentráltak. Manapság azonban már könnyebben nyúlnak az orvosok ehhez a módszerhez, sőt van olyan kismama, aki kifejezetten kéri a császármetszést.

Leggyakrabban a túl hosszú ideig tartó vajúdás, a fájásgyengeség miatt a baba érdekében végeznek császármetszést. Emellett a hirtelen lepényleválás, a harántfekvés, a korábbi császármetszés illetve fertőzés is szerepelhet az okok között.

Dr. Koós-Hutas Piroska szülész-nőgyógyász szerint mostanában sokkal több a császármetszés mint 10-20 évvel ezelőtt. Ennek az egyik oka az lehet, hogy ma már olyan nők is tudnak szülni – cukorbetegek például – akik korábban nem lettek volna rá képesek.

Koós-Hutas doktornő ez alatt a valamilyen betegségben szenvedő nőket érti, mert így biztonságosabb a szülés. A szülési életkor is kitolódott – nem ritka a 35-40 év feletti kismama sem – ahol szintén biztonságosabb a császármetszés.

„A császármetszés az egy beavatkozás, és minden beavatkozásnak lehet következménye.” – hangsúlyozza Koós-Hutas doktornő, aki személy szerint nem ért egyet azzal, hogy egy orvos csak azért végez császármetszést, mert az anyuka azt kéri. Mivel egy nagyobb műtétről van szó, bármilyen szövődmény előfordulhat.

Koós-Hutas doktornő szerint sokat segít, ha megfelelő terhesgondozásban részesül a kismama, ahol mindenre felkészítik, mindent elmondanak neki.

Forrás: