Állati kontra növényi koleszterin

Ma Magyarországon a felnőttek 60%-nak magas a koleszterin szintje. Dr. Vayer Péter családorvos a koleszterinekről beszélt a Csak csajok műsorában.

A koleszterinszint szabályozása azért nem könnyű, mert a szervezetben található koleszterin mennyiségének csupán körülbelül az egyharmada származik a táplálékból, kétharmadát maga a szervezet állítja elő.

Jó és rossz koleszterin

Az egészséghez szükségünk van koleszterinre, de nem mindegy, miből van több: ha az LDL, azaz a „rossz” koleszterin túl sok, a HDL, „jó” koleszterin pedig túl kevés, az szívproblémákhoz és stroke-hoz vezethet.

A magas koleszterinszint kialakulásáért tehát önmagában a helytelen táplálkozás nem tehető felelőssé. Azt okozhatják a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere-zavarok, valamint a pajzsmirigy, a máj és a vese megbetegedései is.

Táplálkozás és genetika

Dr. Vayer Péter családorvos szerint hazai viszonylatokban fontos figyelembe venni a táplálkozási szokásokat is, hiszen a magyar konyha ízvilága mellett, a „zsírosságról” is ismert. Jó hír azonban, hogy az elmúlt években javultak a szív- és érrendszeri megbetegedések statisztikái.

A genetikáról itt sem feledkezhetünk meg. Előfordul, hogy egyes családokban generációról generációra magasabb a koleszterin szint, magyarázza Vayer doktor. Erre oda kell figyelni, és érdemes eljárni szűrővizsgálatra.

Természetesen tudatos táplálkozással sokat javíthatunk a helyzeten, és a rendszeres mozgás sem hagyható el. Bizonyos esetekben az életmódbeli változtatások meg is oldják a problémát. Máskor azonban gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Szedhetünk étrendkiegészítőt is!

A megfelelő mennyiség szterinek bevitele tehát, kizárólag diétával nehezen biztosítható. Ezt a mennyiséget ugyanis 11-12 kg alma vagy 4 kg brokkoli elfogyasztásával érhetnénk el. A növényi szterin-bevitel növelése céljából alkalmazhatunk étrend-kiegészítőket is, melyek diétával együtt komplex megoldást nyújthatnak a koleszterinszint csökkentésében.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.