A mell önvizsgálat legfontosabb lépései!

Fontos tudni, hogy hol és hogyan tartsunk önvizsgálatot a mellrák ellen! Dr. Borbényi Erika onkológus a mellrák megelőzéséről beszélt a Csak csajok műsorában.

A mammográfia a leghatékonyabb módja, hogy a mellben lévő rosszindulatú daganatot diagnosztizáljuk. Ennek ellenére valamennyi szakorvos egyetért azzal, hogy a rendszeres önvizsgálat az éves szintű kontrollok között rendkívül fontos, és sok esetben segít a mellrák korai felfedezésében. Éppen ezért minden nőnek tisztában kell lennie azzal, hogy melyek azok a lépések, amiket az otthoni önvizsgálat során ajánlott végigmenni.

Mire kell figyelnünk?

A mellvizsgálat során az egyes területeket áttapogatva, az eddigi állapotunktól eltérő változásokat igyekszünk észrevenni: ezek közé tartoznak a csomók, illetve a nyomásra jelentkező kellemetlen érzés. Valamennyi szokatlan, ez idáig nem tapasztalt változásról ajánlott mielőbb szakorvossal konzultálni, aki a további vizsgálatokat is elrendelheti, amennyiben ez szükséges!

5 pontban a tükör előtt

Az önvizsgálatot mindig félmeztelenül végezzük. Még jobb, ha mindez egy jól megvilágított szobában a tükör előtt történik. Karjainkat az oldalunkhoz leengedve, alaposan nézzük meg a melleinket, tapasztalható-e a korábbitól eltérő változás! Eltérő-e a mellek formája, helyzete? Jelentek-e meg a bőrön elváltozások, elszíneződés, kitüremkedés?

Ezt követően a mellek külső részének vizsgálatánál kezeinket csípőre téve gyakoroljunk kisebb nyomást a területre, miközben oldalra fordulva vizsgálhatjuk meg a mellek külső felén lévő területet. Ebben a helyzetben, az izmok megfeszítésekor olyan eltérések is láthatóvá válhatnak, melyek más pozícióban kevésbé észrevehetőek.

A következő lépésben ismét a tükörrel szemben állva, hajoljunk előre, és kezeinket lógassuk a föld irányába! Ebben a testhelyzetben újra ellenőrizhető, hogy melleink alakja és formája megváltozott-e. Ezután felegyenesedve a kezeinket fej fölé emelve toljuk össze a tenyereinket, miközben ismét oldalra fordulva vizsgáljuk magunkat a tükörben! Végül a mellbimbótól kifele haladva ujjainkkal óvatosan nyomkodjuk és tapogassuk át a melleket a már említett rendellenes változásokat keresve!

Ellenőrzés a zuhany alatt

Szappanos, vizes környezetben könnyebben észlelhetőek az esetleges csomók a mellekben, így zuhanyzás közben jó alaklom nyílik az emlővizsgálatra. A jobb mellet bal kézzel tapogassuk végig, miközben a jobb kezünket csípőre téve állunk! Ismételjük meg az ellentétes oldalon a mozdulatsort! Ezután egyik kezünket fej fölé emelve újból óvatosan tapogassuk végig a melleket egészen a hónalj vonaláig!

Vizsgálat háton fekve

Ebben a helyzetben tegyünk egy vékonyabb párnát vagy takarót a jobb váll alá, miközben jobb kezünket fejünk fölé emeljük! Bal kézzel a korábbi módon tapogassuk végig a jobb mellünket, majd ismételjük meg a folyamatot az ellenkező oldalon!

A csomók és változások könnyebben kitapinthatóak, ha testápolós kézzel végezzük az önvizsgálatot. Miután a mell teljes területét körkörösen haladva ellenőriztük, a mellbimbót a hüvelyk és mutatóujj közé csípve óvatosan nyomjuk össze, és próbáljuk felfele húzni! Figyeljük meg, mi történik! Normális esetben könnyen elemelkedik a bőr.

Mit tegyünk csomó esetén?

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztalunk az emlővizsgálat alatt, ne kezdjünk el pánikolni, helyette mielőbb jelentkezzünk be kezelőorvosunkhoz! A szakorvosi konzultáció és az esetleges további vizsgálatokat követően tudhatjuk csak biztosan, hogy az általunk érzékelt csomó valóban egy rosszindulatú daganatot jelent-e. Amíg nincs a kezünkben eredmény, nincs okunk aggódni, azonban a rendszeres vizsgálatokat ne mulasszuk el a továbbiakban sem!

Forrás: