Szűrővizsgálattal az emlőrák ellen!

A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek.

Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani. Dr. Király Viktória, az Oxygen Medical labororvosa az ún. tumormarker-vizsgálat jelentőségét hangsúlyozta.

A tumormarker nem csak daganatot jelezhet

A tumormarkerek azok az anyagok, amelyek daganatos betegség esetén nagyobb mennyiségben jelennek meg a testfolyadékokban, mint az egészséges szervezetben. Fontos tudni, hogy egy tumormarker nem csak egy féle daganatos elváltozás kórjelzője lehet, negativitása nem zárja ki teljes biztonsággal a daganat jelenlétét, ugyanakkor az emelkedett tumormarker szint nem kizárólag rosszindulatú elváltozásokra utalhat. A tumormarkerek önállóan nem alkalmas a rák diagnosztizálására, de figyelmeztethet az olyan állapotokra, amelyek mögött rosszindulatú folyamat is lehet. A további diagnosztikai eljárások (részletes egyéni és családi kórtörténet, fizikális vizsgálat, további laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok) feltétlenül szükségesek az állapot pontos meghatározásához.

A rákgyógyításban optimális lenne, ha a betegséget már igen korai stádium felismernék, erre lehetne többek között egy gyorsan és könnyen elérhető megoldás a tumormarkerek vizsgálata.

mellrak19

Betegség esetén fontos jelzés

A tumormarkerek folyamatos monitorozása a már kialakult daganat esetén rendkívül fontos. Ha a kezelés megkezdése előtt van a daganatra jellemző, kimutatható marker, és az a kezelés után eltűnik, mérhetetlenné válik, az a kezelés hatásosságát jelzi. Újbóli emelkedése a daganat kiújulását, áttétképződést jelezhet, sokszor még a klinikai tünetek megjelenése előtt.

A vizsgálat maga egy egyszerű vénás vérvétel, hasonlóan a legtöbb laboratóriumi vizsgálathoz. A levett vér megalvad, majd a centrifugálás után keletkezett savót laboratóriumi módszerekkel dolgozzák fel. Így születik meg az a lelet, amely a viszonyítási alapként szolgáló referenciaértékeket is tartalmazza.

A tumormarker emlőrákra is utalhat

-A tumormarkereknek számos fajtája ismert, amelyek különböző megbetegedésekre utalhatnak. Az úgynevezett cancer antigén 15-3 az, amely – más tumormarkerekkel együtt – felhívhatja a figyelmet az emlőrákra, illetve amelynek emelkedett volta további vizsgálatokat (például ultrahangot, mammográfiát) tesz szükségessé. TPA és CEA tumormarkerek együttes vizsgálata a CA 15-3-mal növeli a korai emlőrák felismerését.
A szűrés különösen ajánlott, amennyiben a családban, vérrokonok között előfordult már mellrák, esetleg más nőgyógyászati daganat. A korán jelentkező első menstruáció, a szokásosnál későbbi klimax, a klimaxos panaszok kezelésére kapott ösztrogén tartalmú kezelés fokozott kockázatot jelent, ugyanúgy, mint a gyermektelenség, vagy a késői életkorban született (30 éves kor után) első gyermek. Ugyanakkor az önvizsgálat jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni – minden nőnél minden hónapban!

Forrás: