Bámulatos hol tart a tudomány a lézeres szemműtét területén

A jó látás minden korban kiemelt szerepet játszott az emberek életében. Segít tájékozódni a világban és megtenni mindazt, ami a fennmaradáshoz szükséges. Annak ellenére, hogy bizonyos optikai ismeretekkel már az ókor tudósai is rendelkeztek, a hatékony látásjavító eszközök és módszerek megjelenéséig még évezredeket kellett várni.

Szponzorált tartalom

Milyen fejlődésen ment keresztül a lézeres látásjavítás?

A látásproblémák sebészi korrigálásával a történelemben először az 1800-as évek végén német és amerikai orvosok próbálkoztak, de az igazi áttörést csak a 20. század hozta meg. A lézertechnológia alkalmazásával elvégzett legelső látásjavító PRK műtétre 1983-ban Németországban került sor.

PRK – a kitapasztalt, gazdaságos megoldás, jó eredményekkel

A PRK, avagy Photo-Refraktív-Keratectomia a fény segítségével végrehajtott fénytörés változásra utal. Az első generációs PRK lézerek a szaruhártya hámsejtjeinek eltávolítását követően végzik el a szaruhártya korrekcióját az ideális fénytörés elérésének érdekében. A nagy tapasztalattal végzett, teljesen biztonságos és fájdalommentes PRK eljárásnak bizonyítottan kiváló eredményei vannak.  Az eljárás hátránya a szaruhártya hámosodásához szükséges pár napos gyógyulási idő, mely alatt idegentestérzés és könnyezés jelentkezhet. A lézeres beavatkozás után számolni kell azzal, hogy a látás 1-2 hét után tisztul ki, míg a végleges látásélesség pár hónap alatt áll be. A műtétet követő 5. nap környékén már olvasni, vezetni és dolgozni is lehet, a kardio edzések viszont csak a 7. naptól javasoltak.

Vannak, akiket visszatarthat a kezeléstől, hogy bármilyen eszközzel hozzáérnek a szemükhöz. Számukra ideális választás a felszíni PRK lézerkezelések legújabb, továbbfejlesztett generációja a No-Touch kezelés, melyet elsőként a Sasszemklinika vezetett be Magyarországon. A hagyományos PRK eljáráshoz hasonlóan a kezelés a szaruhártya felszínén történik, azonban a korrekciót emberi kéz érintése nélkül, 100%-ban a lézer végzi. A felszíni lézeres műtétek ára egy szemre kb. 140-150 000Ft körül mozog, míg az érintésmentes eljárás kb. 30-40 000Ft-tal drágább.

LASIK – az első lebenyes kezelés a nagyobb kényelemért

A második generációs LASIK kezelés a fenti kellemetlenségek közül sokat kiküszöböl. A beavatkozás első lépéseként a refraktív sebész a szaruhártyából rezgőkés használatával egy védőlebenyt alakít ki, melynek felhajtása után a szaruhártya mélyebb rétegeiben lézerrel elvégzi a korrekciót. Mivel a kezelés során nincs szükség hámeltávolításra, érzéketlen területen zajlik, a páciens nem érez fájdalmat és a műtét utáni órákban csak enyhe homokszemérzés fordulhat elő. A LASIK eljárás ugyan kényelmesebb, mint a PRK, azonban az esetleges szövődmények miatt a legtapasztaltabb klinikák már nem végzik.

FEMTO – a legnépszerűbb, biztonságos és kényelemes

A harmadik generációs, FEMTO lebenyes kétlézeres szemműtét a 2000-es években igazi áttörést jelentett a lézeres látásjavításban. Az eljárást a rövid gyógyulási idő mellett a biztonság, a jó tervezhetőség és a kiváló eredmények jellemzik. Előnye, hogy a lebeny létrehozását már nem a refraktív sebész, hanem a femtoszekundumos lézer végzi, míg a szaruhártya korrekciójáért egy második, úgynevezett excimer lézer felel. A technológia precizitásának hála, a lebeny tökéletes visszaillesztése garantált. A kezelés alatt a páciens nem érez fájdalmat, a műtét utáni 1-2 órában könnyezés és fátyolos látás ugyan előfordulhat, de kezelés után már pár órával megtapasztalható a tiszta látásélmény.

A FEMTO kezelést követően általában csak 1 nap pihenés szükséges. A gyakorlat azt mutatja, hogy a páciensek 1 nap után vezethetnek autót, dolgozhatnak számítógépen és 3 nap után aktív kardio edzést is folytathatnak.  A harmadik generációs eljárások közül a Zeiss német cég  Visumax kezelését érdemes kiemelni, melynek előnye, hogy vákuum nélkül alakítja ki a lebenyt, ezáltal a szemműtét a páciens szempontjából sokkal kíméletesebb.

A harmadik generációba tartozó eljárások legújabb típusainál kiegészítő vizsgálatokat végeznek a kezelés előtt, így még pontosabb, személyre szabott kezelés végezhető. Ilyen a Sasszem FEMTO SMART eljárás is, mely a világ egyik legbiztonságosabb és legpontosabb, hullámfront és topográfiás méréssel kiegészített kezelése. A kezelést megelőző vizsgálatok során a Schwind Peramisnak köszönhetően a lehető legnagyobb precizitással 45 000 ponton mérik fel a szem elsődleges és magasabb rendű fénytörési hibáit, ezáltal mindenki számára a lehető legjobb, személyre szabott kezelést biztosítják. A lebenyes típusú kezelések egy szem esetén kb. 260 -270 000 forintnál kezdődnek.

ÚJ RELEX SMILE® – a legkorszerűbb és legkíméletesebb

A legújabb, negyedik generációs ReLex Smile® a legmodernebb technológia, amely még az előbbieknél is gyorsabb felépülést ígér. A nagy újítás, hogy a műtét alatt nem kell védőlebenyt kialakítani. A Visumax femtoszekundumos lézer csak pár másodpercig dolgozik és a szaruhártya felszínén és egy kisebb, 3-4 milliméteres rést képez, végül ezen keresztül gyakorlatilag „kihúzza a dioptriát”. A várható látásélesség a többi kezeléshez hasonlóan kiváló, a páciens 1 nap pihenés után már dolgozhat, illetve vezethet is. A világon elérhető eljárások közül ez a legkíméletesebb, és száraz szem esetén is alkalmazható. A Visumax Relex Smile® kifejezetten ajánlott aktív, életet élő pácienseknek, ugyanis napokon belül vissza lehet térni a kardio edzésekhez, labdajátékokhoz és extrém sportokhoz pl. snowboard. Az átmeneti mellékhatások jelentkezése (szemszárazság, könnyezés) a Visumax ReLex esetén minimális. A Visumax ReLex Smile lézeres szemműtét ára kedvezményesen kb. 399 000 forint/szemenként.

Melyik hazai klinika rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal?

A Sasszemklinikán a két és fél évtizedes fennállás óta több, mint 110 000 műtétet hajtottak végre. Ők végezték a legtöbb látásjavító kezelést Magyarországon, többet, mint az összes hazai szemészeti lézerklinika együttesen. A szakmailag felkészült orvosi csapat mellett a legmodernebb lézerek és vizsgáló eszközök várják az intézménybe érkező pácienseket. 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.