5 jó tanács házi betegápolásához

Egy idős hozzátartozónak, főleg, ha valami komolyabb betegséggel küzd, sajnos bármikor rosszabbra fordulhat az állapota és fekvő beteggé válhat. Egy súlyos baleset következtében pedig akár egy fiatalabb családtaggal is megtörténhet ugyanez. 

Szponzorált tartalom

A hosszú távú fekvés önmagában is számos negatív következménnyel járhat, köztük az egyik legsúlyosabb a népbetegségnek számító felfekvés. A megfelelő higiénia kialakításával és fenntartásával, illetve néhány alapvető szabály követésével ugyanakkor az ágyban fekvő betegek életét is biztonságossá és komfortossá tehetjük. 

  1. Nagyon fontos a mozgás és a beteg mozgatása

A mozgás kedvező hatásait a fekvő betegek esetében nem lehet eléggé hangsúlyozni. Így ha önállóan nem is, de a beteg képes mozogni vagy sétálni, mindenképpen segítsünk neki ebben. A napi rendszerességgel végzett séta, könnyű torna karbantartja az izmokat és önmagában is jókedvre derít. A folyamatos fekvés negatív hatásait semmilyen más módszer nem tudja ilyen hatékonyan ellensúlyozni. 

Persze nem minden fekvő beteg képes mozogni. Ilyenkor a beteg átmozgatása az, ami nagyon lényeges. Azzal, hogy rendszeresen – minimum kétóránként – átforgatjuk, más pozícióba helyezzük a beteget, megelőzhetjük a felfekvés kialakulását. Sajnos ez önmagában nem mindig elegendő, de az biztos, hogy enélkül esélytelen a felfekvés megelőzése. 

  1. Tartsuk tisztán a beteget

Evidenciának tűnik, de egy fekvő beteg esetében a higiéniára való odafigyelés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ezért naponta legalább egyszer, reggel vagy este mosdassuk le a beteget. A mosdatás szivaccsal és speciális mosdókrémmel történjen, ne szappannal. 

A tisztálkodás után a beteg bőrét töröljük teljesen szárazra. Ez ugyanolyan lényeges, mint maga a mosdatás, főleg a hajlatoknál. Itt hintőport is használhatunk. Akár kialakult a felfekvés, akár nem, a bőrt kezeljük speciális, az orvos által is jóváhagyott hipoallergén bőrápolóval. Ezek a készítmények, mint például a dermolex bőrregeneráló gél, a felfekvés megelőzésében és kezelésében is eredményesen alkalmazhatók. 

  1. Ne csak a betegre, az ágyra is fordítsunk gondot

Egy fekvő beteg esetében az, hogy milyen állapotban van az ágya, döntő fontosságú. A lepedő mindig legyen gyűrődésmentes és száraz. Inkontinens betegnél, vagy ha más szempontból indokolt (pl. fokozott izzadás), a lepedő alá tegyünk speciális gumilepedőt. Ez megóvja a matracot a nedvességtől. 

Fontos, hogy a lepedőt, az ágyneműt és a beteg pizsamáját, hálóingét mindig cseréljük, ha szükséges (pl. izzadás vagy más ok miatt). Akár naponta 5-6-szor, vagy ennél is többször. Az ágynemű áthúzása önmagában is felfrissíti a beteget és segít felfekvések megakadályozásában. Még ennél is hatékonyabb az antidecubitus matracok, párnák alkalmazása. 

  1. Fontos az egészséges étrend

A mozgásképtelen betegek esetében az egészségi állapot szinten tartásához elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel. A rostokban, vitaminokban gazdag, megfelelő fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmú étrend felvértezi a szervezetet és az immunrendszert a megfelelő működéshez szükséges erőforrásokkal. Legalább ennyire fontos az étkezés szociális és pszichés funkciója. Jó alkalom, hogy együtt legyünk, beszélgessünk a beteggel, akinek erre nagy szüksége van. 

Természetesen a megfelelő folyadékbevitelről sem feledkezhetünk el. A beteg hajlamos lehet kevesebbet inni, hogy ritkábban kelljen vécére mennie. Ez azonban számos negatív következménnyel jár a beteg egészségére. Ezért mindig gondoskodjunk róla, és ha kell, szelíden beszéljük rá, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. 

  1. Megfelelő bőrápoló készítményekkel vegyük fel a harcot a felfekvés ellen 

Idős korban a bőr veszít rugalmasságából, eleve sérülékenyebb. A folyamatos fekvés következtében pedig azok a testtájak, amelyek érintkeznek az ággyal, ugyanazokon a felületen vannak nyomásnak kitéve. Ez hosszú távon azzal jár, hogy elégtelen lesz a vérkeringés, így ezek a szövetek lassan elhalnak. Végül sebek, fekélyek alakulnak ki ezeken a nyomáspontokon. 

A felfekvés megelőzése érdekében a folyamatos mozgatás mellett lényeges, hogy olyan bőrápoló készítményt alkalmazzunk, amely:

  • nem tartalmaz mesterséges színező- és illatanyagokat,
  • hipoallergén, 
  • gyorsan felszívódó
  • és bőrregeneráló tulajdonságú. 

A dermolex gélt kifejezetten a felfekvés megelőzésére  fejlesztették ki, így mindegyik feltételnek megfelel. Felfekvéses betegek részére pedig ez a hatékony és népszerű szenzitív natúrkozmetikum  Magyarországon is könnyen elérhető. 

A dermolex bőrregeneráló gél az érzékeny bőr számára is ideális, illetve napi használata jól kiegészíti a dekubitusz terápiát.. Ezt a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának szakmai véleménye is megerősíti.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.