Variációk narancsra és citromhéjra: saját készítésű C-vitamin pótlás otthonra!

Talán hihetetlenül hangzik, de számos C-vitamin étrend-kiegészítőt készítenek a gyártók genetikailag módosított kukoricából. Igen, jogos a megdöbbenés. Ezért érdemes inkább saját készítésű C-vitamin pótlásról gondoskodnunk…

Bizony, vannak dolgok, melyekről nem szívesen vesz tudomást az ember – no és a gyógyszeriparnak, sőt még a bioboltoknak sem igazán érdeke, hogy tudja. Ám hogy ez ne nyomaszthasson minket, érdemes gondoskodnunk saját C-vitamin pótlásunkról – ez a keverék 10-szer jobb, mint bármi, amit a boltokban vásárolunk meg, s még csak plusz költségekbe sem ver bennünket.

Ami kétségtelenül nagy előnye: a saját készítésű C-vitaminban élő enzimek találhatók, melyek lehetővé teszik, hogy a C-vitamin 100 százalékosan felszívódjon a testben. Saját, természetes forrása a rutinnak (P-vitamin), a heszperidinnek, a bioflavonoidoknak.  Könnyen beszerezhető, egyszerűen elkészíthető és még az íze is jó. Csupán narancs és citromhéj kell hozzá!

citrom5

Bionarancsra és biocitromra lesz szükségünk. Könnyen felhasználható, ami megmarad a gyümölcs után. Tartsuk meg mindet, miután a belső részt megettük és vágjuk a héjat vékony csíkokra. Helyezzük egy tányérra az ebédlőasztalon és hagyjuk szobahőmérsékleten száradni pár napot, míg elég szárazzá és roppanóssá nem válik. (Élelmiszer-szárítóval is dolgozhatunk, majd tárolhatjuk az eredményt akár egy éven át is egy száraz ételkonténerben).

narancs

Ami az elfogyasztást illeti, egyik módszer, hogy a csíkokat kisebb darabokra törjük és belekeverjük a kedvenc teánkba. A teának remek ízt ad, a hátránya azonban, hogy a hő elpusztítja az enzimeket. Jobb megoldás, ha kávédarálóba rakjuk a héjcsíkokat és port csinálunk belőle – ez nem árt az enzimeknek -, majd belekeverjük a reggeli smoothie-ba.

Egy teli teáskanál a porból annyi szerves C-vitamin komplexet juttat szervezetünkbe – rutint, heszperidint és bioflavonoidokat -, amely bőven elég egy napra, függetlenül testsúlyunktól. A port akár friss almaléhez is keverhetjük és megihatjuk.

Sok sikert a finom és olcsó C-vitamin pótláshoz!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.