Retrósíelés, túrázás – Programajánló a hétvégére

Január utolsó hétvégéjén se ülj otthon, inkább mozdulj ki a barátokkal vagy a családdal. Mutatjuk, miért és hova.

1. Barangolás a gödöllői rengetegben

A téli erdő számos szépségét fedezheted fel ezen a Gödöllő környéki kiránduláson. Csikorogjon bár a hó a talpad alatt, vagy süssön ezer ággal a nap, esetleg zúzmarás köd üljön a tájon, egy biztos, a téli álmot alvó erdő csendjével, nyugalmával garantáltan elvarázsol. Lehet állatok nyomát olvasni az ösvényeken, a fák kopasz ágain megbúvó madarakat távcsővel meglesni, amely a túrázás élményfaktorát csak még magasabbra pumpálja. A túra hossza 10–15 km, időtartama 5–6 óra.

Fotó: Lőczi Attila/Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Téli barangolás a gödöllői rengetegben

Mikor?
2013. január 30. 9.00

Hol?
Gödöllő, Kapucinusok tere (máriabesnyői kegytemplom parkolója)
Még több infó a túráról ide kattintva.

2. Hófesztivál és retró síverseny a Mátrában

A téli sport szerelmesei immár harmadszor nosztalgiázhatnak, és mérhetik össze tudásukat január 30-án a Mátra Ski Classic Retró sí- és snowboardversenyen, melynek ismét a mátraszentistváni Sípark ad otthont. Az síelős időutazás mellett a 3 napos Hófesztivál színes programjai is garantálják a jó hangulatot.

Fotó: www.kalandbazis.hu

Retrósíelés a mátraszentistváni Síparkban

Mikor?
2016. január 28-30. (Hófesztivál); január 30. 13.00 (retró sí- és snowboardverseny)

Hol?
Mátraszentistván Sípark
Még több infó a Hófesztiválról ide kattintva, a retró síversenyről pedig itt.

3. Fel a Csóványosra!

A börzsönyi túra különlegessége, hogy a Csóványosra vezető útvonal szabadon választható, tetszőleges kiindulási ponttal és tetszőleges végponttal is teljesíthető. A lényeg, hogy a Csóványos csúcsát 10.00 és 13.00 óra között kell felkeresni. Vannak azért javasolt kiindulópontok és túraútvonalak: Királyrét: P jelzésen Magas-Tax és Nagy-Hideg-hegy érintésével; Diósjenő: a Z jelzésen; Kemence: a Z jelzésen a Magosfán keresztül; Nógrád: az OKT-n a Fultán-kereszt érintésével.

Fotó: Gulyás Attila
Fel a Csóványosra! (kilátás a csúcsról)

Mikor?
2016. január 31. 10.00–13.00

Hol?
Börzsöny, Csóványos, kilátó
Még több infó a túráról ide kattintva.

4. Evezés a Hévízi-patakon

Kenútúra télvíz idején, virágzó tündérrózsák között a Hévízi-lefolyón. Izgalmas kaland bármely korosztály számára. A 20 °C feletti víz felett a páratakaró mögül különféle vízi madarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagykócsag) bukkannak elő. A túra a Hévízi-tó déli árapasztó zsilipjétől indul, és háromfős kenukkal lapátolhatsz Fenékpusztáig, ahonnan a visszaút autóval történik. Táv: 10 km. Időtartam: 6 óra.

Fotó: Benecz Ferenc

Hévízi evezés

Mikor?
2016. január 30. 9.00–15.00

Hol?
Találkozó helye: Hévíz, Hévízi-tótól délre eső parkoló
Még több infó a vízitúráról ide kattintva.

5. Téli Mátra

Az év egyik legnépszerűbb és legkeményebb teljesítménytúrája, amelyre a zord téli időjárás még rátesz egy lapáttal. A hagyományokat követve idén is négy táv (XL, L, M, S), négy kihívás közül választhatsz. Az online regisztráció kötelező! Akik még szeretnének regisztrálni, feltétlen nézzék meg a túra hivatalos oldalát, mert az aktuális nevezési lehetőségekről ott kapnak megbízható információt!

Fotó: Paár Ferenc

Mikor?
2016. január 30.

Hol?
Mátrafüred
Még több infó a túráról ide kattintva.

Forrás: Turistamagazin