Programajánló a hétvégére: 5 szuper hazai síterep

Magyarország nem bővelkedik magas hegyekben, és a téli sportok országa sem mi vagyunk. Tudjuk. Ehhez képest az utóbbi években, a technika fejlődésének és az igények növekedésének köszönhetően, már itthon is egyre magasabb színvonalú sípályákkal és sportközpontokkal várják a téli sportok kedvelőit. Összegyűjtöttük a legjobb hazai sporthelyszíneket, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.

1. Nordica Síaréna, Eplény – Esti sízés bakonyi módra

Fotó: Láng Győző

Az egyik legnagyobb és egyben legkorszerűbb hazai síközpontunk a Bakony déli részén, Veszprémtől alig 15 km-re, Eplény határában található. A síaréna több mint 7 km hosszú pályarendszerrel, 16 síútvonallal és egy sífutó pályával rendelkezik. Hazai viszonylatban az itteni pályák változatos lehetőségeket kínálnak mindenkinek, legyen szó akár kezdőről, akár profiról. Az eplényi az egyik olyan hazai síterep, ahol az évtizedes rutinnal rendelkezők sem unatkoznak 10 perc után, hanem egy kellemes napot is eltölthetnek.

Fotó: Ebele Bálint

A freestyle kedvelői az ország legnagyobb „Freeski és Funparkjában” – remek ugratók között – hódolhatnak szenvedélyüknek. A pályák minőségéről 44 hóágyú és 3 ratrak gondoskodik. A 7 sílift – köztük Magyarország első és egyetlen négyüléses felvonója –, valamint a mágneskártyás beléptetőrendszer sorban állás nélküli csúszásokat tesz lehetővé és az sem elhanyagolható részlet, hogy esténként a pályákat 4 kilométer hosszan kivilágítják. A honlapon négy webkamerával élőben követheted nyomon a síaréna hóviszonyait.

A Turista Magazin ajánlja
Az Eplény melletti Ámos-hegyi-pihenőerdő tanösvény két, egymástól független (egy 3,5 km-es és egy 4,1 km-es) erdei körutat is kínál. A túra során az Ámos-hegyi kilátóról megcsodálhatjuk a bakonyi tájat, megleshetjük a Malom-völgyi-víztározókat, és a sétaút mellett elhelyezett állomásokon a helyi növény- és állatvilágról is sok mindent megtudhatunk.

2. Kékestető Sícentrum – Mátra, ahonnan nem érdemes lelécelni

Fotó: Gulyás Attila

Magyarország legmagasabb pontja, a téli sportok emblematikus hazai helyszíne a Kékes (1014 m), amely megkerülhetetlen, ha síelésről beszélünk. Ha a hóviszonyok megengedik, a csúcsról két irányban kezdhetjük a lesiklást. Az 1,8 km-es, enyhe lejtésű Déli pálya a kezdők és a családosok számára ideális, míg a meredekebb, technikásabb északi oldal a haladóknak izgalmas. A hóágyúzott déli pályaszakaszon egy csákányos, két tányéros és egy tanulólift üzemel. Akik végigsiklanak a teljes pályahosszon a Veronika-rétig, azok innen síautóbuszokkal juthatnak vissza a hegytetőre. Érdekessége még a Déli pályának, hogy végig kivilágított, és minden szerdán, pénteken, szombaton éjszakai síelést tartanak rajta.

Fotó: www.kekesteto.hu

Az északi oldal piros és fekete pályáihoz egy 600 méter hosszú csákányos felvonó szállítja a síelőket. Ezeket a pályákat csak akkor lehet használni, ha kellő mennyiségű természetes hó van rajtuk, amit már megfelelően lehet ratrakolni. Az északi oldalon természet- és környezetvédelmi okokból tilos a hóágyúzás. A sícentrum honlapján webkamerák felvételeivel győződhetünk meg az aktuális hóviszonyokról. Ami pedig a síelés mellett mindent visz Kékestetőn, az a természet és a kristálytiszta, harapni való, friss levegő.

A Turista Magazin ajánlja
Szép túraútvonal Kékestető és Mátraháza között. Könnyen bejárható, gyerekekkel és nagyszülőkkel is néhány óra alatt kellemesen teljesíthető. Kékestető–Sötét-lápa-nyereg–Gabi halála–Sor-kő–Déli sípálya–Mátraháza. Jelzések: kék sáv, kék kereszt, sárga kereszt, kék sáv. Táv: kb. 6,5 km.

3. Nagyvillám Sípálya – Visegrád – Kezdőkre hangolva

Fotó: Gutbrod Rezső/Nagyvillám Sípálya Visegrád

A családias hangulatú kis síterep – 8 felvonóval, egy piros, három kék pályával és a büfé teraszáról pazar kilátással a fellegvárra – a fővárostól alig több mint 40 kilométerre, Visegrádon található. A kellemesen lankás kék pályákat főként a kezdőknek ajánljuk, de megfelelő hóviszonyok között a felső piros pálya a gyakorlottabb síelőknek és snowboardosoknak is jelenthet kihívást. A pályarendszer nagy része felturbózható hóágyúkkal, és a korai sötétedés miatt a pályák kivilágítása is jelentősen növeli az élményfaktort. Aki pedig most kezdi az ismerkedést a téli sportokkal, vagy csiszolna egy kicsit a technikáján, az itt sí- és snowboardiskolába is beiratkozhat.

Fotó: Gutbrod Rezső/Nagyvillám Sípálya Visegrád

Mielőtt elindulnánk a Nagy-Villámra, a honlapon érdemes tájékozódni a webkamera segítségével a pálya aktuális állapotáról. Ez már csak azért is ajánlott, mert a síelésen kívül egy 150 méteres hófánkpálya, illetve szánkó- és sífutó pálya is várja téli sportok kedvelőit.

A Turista Magazin ajánlja
Ha a hó kevés, avagy épp nagy pelyhekben hull, s te szívesen kiegészítenéd a síelős programot egy látványos, élményekben gazdag gyalogtúrával, akkor a Nagy-Villámhoz és a visegrádi fellegvárhoz vezető körtúra pont jó lehet. Útvonal: Visegrád–Kálvária-hegy–Fellegvár–Nagy-Villám–Mogyoró-hegy–Salamon-torony–Visegrád. Táv: 7,5 km. Időtartam: 2,5–4 óra (a gyorsaság és látnivalók megtekintésére szánt idő függvényében).

4. Pécsi sípálya, Misina tető – Mecsek – Cél a talpon maradás

Fotó: PVSK Si Szakosztálya

Kevesen tudják, hogy a Misina tetőn egykor komoly síélet folyt. Az 1970–80-as években pörgött legjobban a pécsi sísport, a 60-as években még síugró sánc is üzemelt, ahol síugró versenyeket rendeztek, de számos országos síversenynek is otthont adtak a mecseki pályák. Az utóbbi években a helyi síklub, a PVSK síszakosztálya nagy erőket mozgósít, és mindent megtesz a pécsi sípálya fennmaradásáért. Szorgos ténykedésüknek köszönhetően jelenleg két (egy 450 és egy 600 méteres) pályát használhatnak a síelők. Az alsó vezetésű drótköteles felvonó – amely ugyan kicsit fapados, de úgy húz, akár egy csákányos – több mint 50 éve megbízhatóan szállítja vissza a dombtetőre a lecsúszókat.

Fotó: PVSK Si Szakosztálya

A sípályákról annyit érdemes még tudni, hogy mindkettő kezeletlen piros-kék minősítésű, ahol nincs ratrakolás és hóágyúzás. Való igaz, hogy nem egy Semmering, még csak nem is Mátrafüred, de kicsi, szerethető és pécsi. Kezdőknek, újrakezdőknek és haladóknak ideális síterep.

A Turista Magazin ajánlja
Jakab-hegyi kiruccanás jól jelzett turistautakon. Közepesen nehéz körtúra, amely átlagos fizikai kondícióval izomláz nélkül teljesíthető. Útvonal: Éger-völgy–Mohosi-Kis-kút–Jakab-hegy–(Zsongor-kő)–Éger-tető–Éger-völgy. Táv: 10 km. Időtartam: 3–4 óra.

5. Mátraszentistván Sípark – Családi mókázás sítalpon

Fotó: Sípark

Három település, egy síkomplexum a Magas-Mátrában. A közel 4 kilométeres szakaszon 10 pálya közül választhatsz. Izgalmas kanyarok a bevállalósoknak, szelíd lankák az óvatos duhajoknak és a kevésbé rutinosoknak, „libalegelő” a teljesen kezdőknek. Tányéros és csákányos felvonók szállítanak fel a csúcsra. A hóbiztosságról, a pályák minőségéről és karbantartásáról hóágyúk, ratrakok gondoskodnak.

Fotó: Sípark

Ha a síelés nem jönne be, itt a snowboardozást is kipróbálhatod. S ha ez sem elég? Akkor irány a hócsúszdapark, ahol hófánkkal – hómennyiségtől függetlenül – 130 méter hosszan pöröghetsz és csusszanhatsz le. Attól sem kell tartanod, hogy oktatás vagy felszerelés nélkül maradsz, mert a síparkban van síiskola és síkölcsönző, illetve a megpihenőknek egy alpesi hangulatú, rönkhütte, ami pont olyan, mint Ausztriában.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. december – 2016 januári számában.

Forrás: Turistamagazin