Oázis a nappalidban – 5 strapabíró növényke

Igyekeztünk összegyűjteni nektek a legstrapabíróbb, legelpusztíthatatlanabb – és ezzel együtt leghálásabb szobanövényeket.

Az Aloe Vera szó szerint megbetegszik a túlzott gondoskodástól (vagyis igazából már akkor is, ha öntözöd).

Mivel a leveleiben tartalékolja a vizet, annak túlzott utánpótlása egyszerűen kirohasztja szegényt, ellenben lazán elvan 2-3 hétig egyszeri minimális öntözéssel. Ha azonban úgy élhet, ahogy ő azt szereti (száraz, kavicsos földben) akkor nagyon boldog lesz nálad, és gyorsan fog növekedni. A levelei által termelt gél ráadásul fel is használható, nagyon hatékony gyulladáscsökkentő. A manapság népszerű aloe vera italokkal való otthoni kísérletezgetés azonban abszolút tiltott terület!

Sansevieria (vagy magyar nevén anyósnyelv) éppen egy hajszálnyival szereti jobban a vizet, mint az Aloe,

ellenben szuper levegőtisztító, éppen ezért nagyon jó helye lehet a hálószobában és a nappaliban. Igazából tényleg az elpusztíthatatlan kategória (hacsak nem locsolod meg mindennap jelentős mennyiségű vízzel „szeretetből”), félárnyékos helyeken is kiválóan érzi magát, de azzal sincs baja, ha sok fényt kap. 

szobaborostyán a kültéri változathoz hasonlóan elég gyorsan képes nagyra – vagyis ez esetben inkább hosszúra nőni.

Ez a változat nem rajong a túlzottan meleg, fényes helyekért és a túlzott locsolásért, ragyogóan elvan félárnyékos polcokon. Ha viszont egyszer megindul, akkor nagyon szépen tud növekedni, így olyan helyet célszerű biztosítani számára, ahonnan szabadon tud futni és terjeszkedni.

Dracena (vagy sárkányfa) már egy fokkal talán igényesebb növény, mint az Aloe és a Sansevieria,

de még mindig bőven a kezelhető kategórián belül foglal helyet. Mindenből közepeset szeret: ne száradjon ki a földje, de ne is locsoljuk túl; ne legyen teljesen sötétben, de azért ne is tűzzön rá a nap. 

fügekaktusz az egyik legszebb kaktuszfajta,

jól érzi magát talajba ültetve és egy megfelelő méretű cserépben is. Megfelelő körülmények között gyümölcsöt is hoz, amely nagyon egészséges, mondhatni vitaminbomba. Egy igazi túlélőről beszélünk: a nem túlzottan hideg teleket a kertben is kibírja, célszerű azonban erre az időszakra cserépbe helyezni és letakarni.

Neked melyik növényke a kedvenced?

A képek forrása: Unsplash, Pinterest

Forrás: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.