Mosogatószappan, hígított mosogatószer vagy mosószóda? – melyik a legnépszerűbb öko-mosogatószer?

A Tudatos Vásárlók közösségének 24 lelkes tagja egy hónapon át tesztelte, milyen használni a még újdonságnak számító mosogatószappant.

Lássuk a mosogatószappan, a mosogatószer hígítása, esetleg a mosószóda volt a legvonzóbb és legpraktikusabb?

Hogy ezt megtudjuk, támogató tagjainknak és közösségünknek meghirdettük Öko-mosogatás kihívásunkat, hogy Veletek együtt a mosogítószappanos mosogatást hasonlítsunk össze a hagyományos, ám hígított folyékony mosogatószeres, illetve a mosószódás mosogatás élményével. Támogató tagjaink és szupertagjaink között ehhez a Hulladékmentes.hu jóvoltából 20 darab hazai gyártású SensEco mosogatószappant osztottunk ki, de a kihíváshoz többféleképpen lehetett csatlakozni.

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ha még nem vagy tagunk, de szívesen beszállnál hasonló kihívásainkba egy ajándék termékkel, csatlakozz hozzánk!
Itt tudsz jelentkezni tagnak/szupertagnak  >>

Kik és mit próbáltak ki?

A kihíváshoz csatlakozókról elmondható, hogy többségük nem teljesen kezdő a háztartászöldítésben. A 41 indulóból csak 12-en voltak, akik kizárólag hagyományos műanyagszivacsot használnak, de közülük is hatan ökocímkés mosogatószert tesznek rá. Az indulók közül a mosogatáshoz 39-en komposztálható mosogatóeszközöket vetnek be, mint a luffaszivacs, a kenderszivacs, a marokra fogható kókuszrost kefe vagy a nyeles mosogatókefe.

Hogyan értékelte a Tudatos Vásárlók közössége az öko-mosogatás különféle módjait?

A mosószóda és a mosogatószer hígítása a nyár közepén nem volt elég vonzó öko-mosogatási alternatíva, pedig azon kevesek szerint (4 fő), akik így teljesítették a kihívást, remekül működnek. Ráadásul a bolti mosogatószerek hatékonyságát korábban már teszteltük is, és állítjuk: lehet olyat találni, ami hígítva is megállja a helyét, és a pénztárcádat is kíméli. Ha ránk hallgatsz, a minősített ökocímkés termékek között keresgélsz!

1. Próbáld ki a mosogatószappant!

A mosogatószappan kíméli a kézbőrt, biológiailag könnyedén lebomló, növényi alapú mosogatószer, így nem terheli a környezetet. És ami nagyon fontos: a csomagolása műanyagmentes!

A mosogatószappan nem hagy maga után foltot, ezért mosogatás után nincs szükség ecetes vagy citromsavas öblítésre. Száradás után pedig sem szappanos érzet, sem íz nem marad az edényen.

SensEco mosogatószappan műanyagmentes július
A kihívásban résztvevők között a Hulladékmentes.hu jóvoltából 20 darab hazai gyártású SensEco mosogatószappant sorsoltunk ki. (Kép forrása: hulladekmentes.hu)

Hogyan használd?

  • Dörzsöld hozzá a megnedvesített kefét, luffaszivacsot, vagy ha nincs műanyagmentes eszközöd, a mosogatószivacsot, míg nem habzik. Mosogass vele, majd öblítsd le az edényt!
  • A ráégett ételmaradékot áztasd be, és csak utána mosogasd el!
  • Egyetlen tömb mosogatószappan akár hónapokig is elegendő megfelelő használat mellett: két mosogatás között tartsd száraz helyen, például egy porcelán vagy fa szappantartóban a mosogatótálca mellett!

Mire figyelj a Tudatos Vásárlók szerint?

Ahogy a kihívás előtt is felhívtuk rá a figyelmeteket, hogy ha a szappan nem tud megfelelően kiszáradni, ez is, mint minden szappan szétázik és gyorsabban elfogy. A mosogatószappannak ezért kell egy olyan szappantartó, amiben nem áll vízben, és nem is csúszkál ki belőle, amikor dörzsöljük. Lehet ez egy alacsonyabb falú konzervdoboz is. Praktikus lehet néhány kavicsot a tartó aljába helyezni, de akár egy, a szappan aljába nyomott sörös kupak is megteszi, ha nincs más kéznél.

Ez okozott némi problémát a mosogatószappant tesztelőknek is. Ugyan abban nem volt vita, hogy jól tisztít, de voltak, akik körülményesnek találták a használatát – ami nem meglepő a folyékony bolti mosogatószer koncentrátumok világában.

2. Próbáld ki a mosószódát!

A mosószóda makacs zsíros szennyeződések eltávolításához, zsíros sütőedények előáztatásához remek háztartási szer. Akár régi edények „megfiatalításához” is használhatjuk a szegélyekben, fogantyúnál megülő zsír eltávolítására. Ehhez egy kisebb lavórba tegyünk 1 evőkanál mosószódát, öntsük fel meleg vízzel, hogy a régi edényt ellepje, majd 20-30 perc áztatás után sikáljuk át a problémás részeket. (Arról, hogy még mi mindenre tudod használni, itt olvashatsz.)

Ha tehát belefér egy kis előre gondolkodás, némi vesződés és a kezed is bírja, bátran ajánljuk! Tiszta Otthon ÖkoKör programunk tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy remekül működik.

3. Hígítsd, amid van!

Ha még idegenkedsz a mosogatószappantól, kipróbálhatod azt is, hogy híhítod meglévő flakonos mosogatószeredet. Ezáltal a csomagolással keletkező műanyaghulladék is lassabban termelődik.

4. bónusz tippünk: a legzöldebb és leghatékonyabb hagyományos mosogatószer

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél nemrég 31 különböző kézi mosogatószert teszteltünk. Laboratóriumban vizsgáltuk, mennyire hatékonyan tisztítanak, és pontoztuk az összetevők egészségi és környezeti kockázatait. Kiderült, hogy a drogériákban és szupermarketekben leggyakrabban előforduló termékek közül melyik a leghatékonyabb és a legzöldebb is egyben.

Bármikor megpróbálhatod!

A mosogatást sok más otthoni hulladékmentes tevékenységgel ellentétben csak kevesen tartják kellemes elfoglaltságnak. Éppen ezért nem számítottunk rá, hogy például a korábbi, öko-hajmosás kihívásunkhoz hasonlóan lelkes eredmények szülessenek. Ezért ezúttal is kínáltunk öko-módszereket azoknak, akik kevésbé elhivatottak a kérdésben. Az, aki esetleg a nyári pihenés, nyaralás miatt kimaradt belőle, a felkínált megoldásokat követve bármikor csatlakozhat az öko-mosogatókhoz.Ha pedig még az értékelő kérdőívet is kitöltöd az 1 hónapos kihívásunk végén, a Bolygó örökre hálás lesz Neked!

 

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Forrás: https://napidoktor.hu/index