Mit jelent a laktózérzékenység és mit tehetünk ellene?

A laktóz intolerancia tulajdonképpen egy emésztési zavar, aminek lényege, hogy a laktózérzékeny emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni, azaz lebontani a tejcukrot – mondta Hidvégi Edit gasztroenterológus főorvos a Duna Televízió Család-barát magazinjában.

A laktózt, magyarul tejcukornak hívjuk, ami két cukor molekulából, glükózból és galaktóz tevődik össze.

„Ahhoz, hogy szervezetünk letudja bontani a laktózt, szükség van a két molekula szétválására, amiért a laktáz nevű enzim felel, amit a bélnyálkahártya termel. Ha nem, vagy csak kevés laktázt állít elő a bélnyálkahártya, akkor kevesebb tejcukrot képes feldolgozni a szervezet” – mondta a főorvos.

A laktózérzékenység nem megszületéskor, hanem a későbbi életkorban jelentkezik, de genetikai adottság kell ahhoz, hogy megjelenjen, általában öt éves kor felett bármikor. A betegség kellemetlen, de nem életveszélyes.

Az intolerancia kialakulhat egy fertőzés következtében is, ami általában átmeneti problémákat okoz, így idővel elmúlnak a tünetek, mint az alhasi fájdalom, a felfúvódás, a puffadás, a gyomorfájdalom, a hasmenés és fejfájás.

A laktózintolerancia laktózmentes étrenddel vagy laktáz enzim pótlással könnyen kezelhető, akár meg is szüntethető.

2019. január elseje óta az intoleranciában szenvedők adókedvezmény igényelhetnek érvényes genetikai igazolás fejében. Egy nemrég megjelent, 3300 éve élő emberek csontjainak örökítőanyagát vizsgáló nemzetközi kutatás örökítőanyagon végzett elemzések alapján azt állapította meg, hogy a tej a legtöbb embernél hasi fájdalmakat okozott ebben az időszakban.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.