Mi köze a húsvéthoz a liliomnak?

Hogyan lett a húsvét szimbolizálója a fehér liliom? Miért szerepel a régi festményeken? Amerikában főleg népszerű ez a szép, otthon is nevelhető virág.

Bizony, a húsvétnak is van saját virágja – a húsvéti liliom vagy latinul Lilium longiflorum, igen régóta hagyományos húsvéti virágnak számít.

 

  A sok tavasszal nyíló, káprázatos virág közt biztosan ismerős ez a szép, fehér példány is, mely a húsvétot szimbolizálja: a tisztaságot, az életet és az erényességet. Trombitaszerű virágja mintha csak Jézus Jeruzsálembe való diadalmas visszatérését hirdetné.

A húsvéti liliom története

A húsvéti liliom Japánból származik. 1941-ig importálták az Egyesült Államokba, majd a második világháború kitörése után az amerikaiak elkezdték maguk is nevelni ezeket a virágokat.  Ma a legtöbb húsvéti liliom Amerikában nő, és mindössze tíz farm szolgáltatja a 15 milliós mennyiséget – Kalifornia és Oregon állam határában termesztik őket. A hagymákat ősszel takarítják be, majd üvegházakba viszik Michiganbe, Kaliforniába, Pennsylvania államba és Ohióba, ahol időben elültetik őket, hogy húsvétra kivirágozzanak.

husvet_katt3

No de hogyan került a húsvéti liliom kapcsolatba az ünneppel?

A bibliatudósok szerint a virágot abban a kertben találták, ahol a legenda szerint Júdás elárulta Jézust. A legenda arról is szól, hogy ott, ahová Jézus verejtéke és könnye cseppent utolsó óráiban, varázslatos módon nőtt ki ez a liliom. A virágot kapcsolatba hozzák Jézus anyjával is, Szűz Máriával. A korai vallásos festményeken Gábriel arkangyalt úgy ábrázolták, hogy fehér liliomot nyújt Máriának – szimbolizálva, hogy ő a Megváltó édesanyja. Ma számos templomot díszítenek hatalmas liliomcsokrok a húsvéti szezonban.

A húsvéti liliomnak egészségügyi hatása is ismert. Az ázsiai kultúrákban a liliomot démonűző, kísértetűző virágnak tartották. Gyógyítottak is vele: a liliomolajat használták fülfájásra, égési sérülések és bőrkiütések kezelésére.

Hogyan gondoskodjunk a liliomról?

Hogy a húsvéti liliomot frissen tartsuk és illatosan, ameddig lehet, cserepes virágot vegyünk: a virágok különböző szakaszban legyenek kinyílva, és legyen a liliomnak bőséges, zöld lombja.  Amikor a virágok kinyílnak és megérnek, a virág közepéről távolítsuk el a sárga portokot. Majd, hogy nagyobb esélyt adjunk az új fehér virágok nyílásának, ha az érett virág elhervad, vágjuk le – hogy az újabb rügyek majd elindulhassanak.

Viszonylag hűvös, de világos helyen tartsuk a növényt, ne érje direkt napfény. Tartsuk nedvesen a talajt, és jól csepegtessük le locsolás után a virágról a vizet – kerüljük a túllocsolását. Számíthatunk rá, hogy 1-3 hétig virágozni fog, a húsvéti időszakban. Természetes virágzása azonban a nyári szezonban jellemző. Ellenőrzött körülmények között húsvétra tehető a korai virágzása. Ha hosszú ideig szeretnénk élvezni a liliom virágzását, próbáljuk meg elültetni a hagymát, amikor a virágzás befejeződött. Akkor esélyes, hogy nyáron is gyönyörködhetünk benne.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.