Koronavírus – Megvédhet a hordozható légtisztító?

Hatékony a levegő szűrésében

A Covid-19 még mindig makacsul tartja magát szerte a világban – de a hideg idő is egyre inkább beltérbe kényszerít bennünket. Mennyit segíthet az otthoni légtisztító a koronavírus idején?

Egyre hűvösebb az idő, így a hideg és a koronavírus-járvány elől is csupán otthonra menekülhetünk. A beltérben használatos légtisztítók gyártói sok helyütt észlelték, hogy egyre többen érdeklődnek a termékek iránt – már amióta elkezdtek hullani a falevelek.

De vajon mi ennek az oka? A légtisztító segíthet, védelmet nyújthat a koronavírus ellen?

Szakértők szerint erre van esély. Joseph Allen, a Harvard Egyetem Egészséges Épületek Programjának igazgatója elmondta: a hordozható légtisztító, mely tartalmaz HEPA-filtert, abszolút segíthet csökkenteni a Covid-19 levegőben történő továbbadásának kockázatát.

Egy kiváló minőségű otthoni egységet viszonylag olcsón be lehet szerezni, s 99,97 százalékban képes eltávolítani a szennyező részecskéket a levegőből, beleértve a vírust terjesztő légzőcseppeket.

Ám mielőtt azonnal elsietnénk venni egyet, van néhány dolog, amit nem árt tudni róla.

1.Nem mindegyik légtisztító működik elég jól. Fontos a helyiség mérete, ha a hatékonyságról van szó. Nincs egyetlen bombabiztos stratégia sem – még a lista legelején álló, hiper-szuper típus sem feltétlenül véd a koronavírus terjedése ellen. Allen szerint a légtisztító ugyanakkor része lehet egy több oldalról megtámogatott védelmi tervnek. Kombinálni kell más stratégiákkal a teljes kockázatcsökkentés érdekében.

A hordozható levegőtisztítókra mindenesetre egyre több figyelem irányul, miközben a szakértők szerint a Covid-19 még eltart egy ideig.

Az ünnepek közeledtével különösen aggodalomra ad okot, hogy sok ember fog kapcsolatba kerülni egymással, s a koronavírus mellett az egyéb szezonális megbetegedésekre is lehet számítani.

Ezek terjedésében mind a mikroszkopikus, szemcseszerű légzőcseppek játszanak szerepet. Ezek a részecskék igen aprók, a levegőben lebegnek, s több mint 6 láb távolságra eljutnak beltérben is – mondta Linsey Marr PhD, a Virginia Tech tudósa. Vagyis, nagy kockázatot jelentenek a betegségek átadásában.

Az ember jellemzően néhány, nagyobb méretű cseppet bocsát ki. A szemcseszerű légzőcseppek általában az 1-10 közötti mikron tartományban vannak – mondja Allen. S bár a vírusrészecskék ennél jóval kisebbek – körülbelül 0,1–0,3 mikron -, többnyire a nagyobb por- vagy víz mikrocseppeken „tanyáznak” és „utaznak”, perceken vagy órákon át, s 16 láb távolságra is képesek eljutni.

Marr és Allen azonban egyetért abban, hogy a hordozható légtisztító igen jól kiszűrheti ezeket a kisebb, veszélyesebb szemcséket.

A szemcsék vagy aeroszolok jelentős szerepe a koronavírus terjedésében a járvány kezdete óta ismert – bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdetben nem támasztotta ezt alá. Álláspontjukat a tudósok hatására 2020 júliusában változtatták meg.

Valóban szükséges?

Kérdés ugyanakkor, hogy valóban kell-e nekünk légtisztító. Shelly Miller, PhD, a Colorado-Boulder-i Egyetem környezetmérnöke szerint – aki egyetért az eszköz hatékonyságával -, érdemes megfontolni, szükségünk van-e rá. Lehetséges ugyanis, hogy a helyiségek, amelyeket használunk, már megfelelő szellőzéssel rendelkeznek. Ehhez a légtisztító nem sokat ad hozzá.

Azokban a szobákban viszont, amelyek nem jutnak elég friss levegőhöz – például a hálószoba vagy az alagsor -, a hordozható eszköz jelentős mértékben javíthatja a levegő tisztítását.

Ha a vásárlás mellett döntünk, mindenképp nagy hatásfokú részecske-levegő (HEPA) szűrővel rendelkező levegőtisztítót szerezzünk be – és olyan teljesítményűt, amely biztosan képes kezelni az adott helyiség méretét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.