Illóolajok a gyógyításban – Bergamott

Szervezetünk a tél után testileg-lelkileg kimerült, és a fáradtság szinte mindegyikünket utoléri. Létezik azonban egy “szer”, amely hatékony segítséget képes nyújtani. A neve, bergamott.

A Citrus bergama akár 5 méter magasra is megnövő fa, eredetileg Ázsia szubtropikus területein honos, napjainkban azonban főleg a Földközi-tenger vidékén termesztik. Neve a körtét jelentő török szóból ered: bey armudu. Ennek az egzotikus gyümölcsnek a leve kevésbé savanyú, mint a citromé, ám keserűbb, mint a grépfrúté – ezért is nevezik Citrus aurantiumnak, azaz keserű citromnak. Sárga terméséért termesztik (citromhoz hasonló, körte alakú termés), ebből rendkívül aromatikus illóolaj nyerhető.

Ez az illóolaj gyógyító olajok, különböző kozmetikai készítmények, parfümök stb. előállításánál használatos. Az illóolajat a még éretlen termésből vonják ki: 100 keserű citrusból megközelítőleg 80 gramm bergamottolaj nyerhető ki.

A bennszülöttek időtlen idők óta a malária elleni küzdelemben használják a bergamottot. Nálunk aromaterápiás keretek között lehet a leghatékonyabban alkalmazni.

Bergamot

A létező legjobb idegnyugtató

A bergamott illóolaj a legjobb depresszió és szomorúság ellen: ellazítja a stressznek vagy fizikai és pszichikai terhelésnek kitett szervezetet (elnyomja a fáradtságot, a haragot, és összességében nyugtatja az idegrendszert). Nemrégiben bizonyítást nyert, hogy a bergamott “védi” az emberi idegsejteket a károsodástól.

Egy kis tavaszi fáradtság a bergamottnak nem jelenthet kihívást. Emellett erős baktériumellenes és fertőtlenítő hatású: kiválóan alkalmazható torokfájás és légcsőhurut esetén, csillapítja a lázat, valamint segíti a légzést. Javítja az emésztést, csillapítja a fájdalmat, segíti a herpesz, a rüh, az ekcéma, esetleg az akne gyógyulását, ráadásul lágyítja és fiatalítja a bőrt.

Citromos tea

Ha szereti a citromos teát, érdemes tudni, hogy teázás közben kis mennyiségben ugyan, de bergamottot is fogyaszt (legalábbis a fekete tea esetében). A bergamott illóolajat ugyanis gyakran használják az Earl Grey és a Lady Grey teák, valamint többféle cukorka és lekvár “illatosítására”.

A bergamott héjából nyert illóolajat a parfümipar is felhasználja, mert más adalékanyagokkal együtt az egymást kölcsönösen kiegészítő illatok egész “virágcsokrát” képes létrehozni. A nők mintegy fele és a férfiak jó egyharmada használ olyan parfümöt, amelyben bergamott található. Alkotóeleme volt ez az illóolaj a XVII. századi Németországban kifejlesztett eredeti Eau de Cologne-nak. Illata képes “elnyelni” a cigarettafüstöt és az egyéb szagokat.

Óvakodjunk a naptól

Bár 1959 óta ismert tény, hogy a pszolaren (a bergamott illóolaj egyik összetevője) fotokarcinogén hatású, használatát a napozókrémekben csak 1995-ben tiltották be – azt követően, hogy az említett alkotóelem hatására sok embernek leégett a keze, sőt rosszindulatú bőrdaganata (melanomája) alakult ki. Napjainkban a pszolarent az ún. PUVA (psolaren PUVA) terápia (más néven: foto-kemoterápia) keretén belül csak néhány bőrbetegség kezelésénél alkalmazzák: pl. ekcéma, herpesz, bőrgomba. Napozás előtt ezért inkább ne használjanak bergamottot.

A bergamott illata számos érzelmi és fiziológiai reakciót indít el bennünk. Vegyék fel a bergamottot is a hagyományos európai illatok virágcsokrába, és meglátják: a stressz és a fáradtság nyugalomba fordul át.

Vladimír Vonásek

Forrás: https://napidoktor.hu/