Teázni tudni kell!

Tudta, hogy rendszeres teafogyasztással is megőrizheti egészségét? A távol-keleti országokban évezredek óta ismerik a teafüvek hatását, ám Európába csak a XVI. században jutott el ez a közkedvelt ital.

Alapvetően három teafajtát különböztetünk meg: a zöld, a fekete és az oolong teát. A zöld tea szárított és kötegelt levelekből készül, és 3 percig szabad főzni. A fekete teát érett levelekből készítik, kötegelve szárítják, a főzési ideje 5 perc. Az oolong tea átmenet a zöld és a fekete között, ezt 7 percig főzik.

A tea ,,fölfedezéséhez” több monda is kapcsolódik. Az egyik történet Gautama Buddhának tulajdonítja a teát, akinek a poharába esett egy tealevél meditáció közben.

A másik legenda Bodhidarma indiai szerzetes nevét említi, aki nem akart elaludni meditáció közben, ezért lemetszette szemhéjait, és ahova hulltak, ott nőtt először teacserje.

Nem véletlen, hogy a tea eredet-mondái a szerzetesekkel fonódtak össze, a Zen-buddhizmus szerint ugyanis a tea erősíti a szívet, a kínai bölcsek pedig orvosság gyanánt fogyasztották, mert a tea megszabadít a testességtől és elűzi az álmosságot.

tea_katt20

A zöld tea olyan vegyületeket tartalmaz, mely csökkenti a rák bizonyos fajtái (vastagbél, végbél, hasnyálmirigy) kialakulásának esélyét, valamint serkenti a szervezet zsírégető folyamatait, így fogyasztó tulajdonsága is van.

A fekete tea élénkítő hatású, de csak akkor, ha kevesebb, mint 5 percig áztatjuk a teafüvet: utána csökken a koffeintartalom, ráadásul kesernyés ízek szabadulnak fel.

A különféle gyógynövényekből készített teák leginkább meghatározott betegségek ellen hatásosak: a cickafarkfű például fejfájás és migrén ellen, a mezei zsurló veseproblémákra ajánlott. Persze teázni a puszta élvezet kedvéért is érdemes!

Az angol és ír teákat legjobb tejszínnel ízesíteni, a zöld teába méz dukál, de bármilyen teát ki lehet próbálni bármilyen kombinációban: citrommal, mézzel, tejjel, tejszínnel, rummal, fahéjjal.

Forrás: https://napidoktor.hu/