Ha lakóközösség okoz kárt, csak a társasház biztosítás segíthet

Vannak helyzetek, amikor akár milliós nagyságrendű kárt kell megtéríteniük a társasházi lakóknak, így például, ha a lakóközösség okoz vétlenül kárt, a társasház-biztosítás segíthet.

Előfordulhat, hogy a tetőről jégcsapok esnek a parkoló autókra, vagy egy eltört szennyvízvezeték tönkreteszi az épületben, bérleményként kiadott üzlet teljes raktárkészletét. Az épülethasználói felelősségbiztosítás – a társasház-biztosítás részeként – akár több tízmillió forintig is megtérítheti az ehhez hasonló károkat.

Megtörtént például, hogy eltört egy társasház szennyvíz vezetéke és a kiömlő víz eláztatta a ház földszintjén működő üzletek áruját és berendezését. Ilyen esetekben a kár könnyen elérheti a több tízmillió forintot. Bármekkora is a kár, ilyenkor a lakóközösség a felelős, nekik kell kárpótolniuk az üzlet tulajdonosát. Ha van társasház-biztosításuk, a biztosító téríti meg a károsult kárát, ellenkező esetben viszont a lakóknak kell összeadniuk a pénzt.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

hitel

A szakértő hozzátette: „Lakásvásárláskor is érdemes elkérni a társasház fontosabb papírjait, és ellenőrizni, hogy kötöttek-e társasház-biztosítást. A társasház-biztosítás további előnye, hogy nemcsak a közös tulajdon tartozó ingatlanrészekre terjedhet ki, hanem a külön tulajdonba tartozó lakásokra, albetétekre is. Így, ha a lakóközösség rendelkezik társasház-biztosítási szerződéssel, a lakásbiztosításban már csak a saját ingóságokat kell egyénileg biztosítani, ami lényegesen olcsóbb.” A társasház-biztosítás keretein belül, az alap biztosítási szolgáltatások mellé még számos kiegészítő biztosítás közül választhatnak a lakók, az ingatlan adottságainak és az igényeknek megfelelően.

Ha például van üvegtetős része a társasháznak, a biztosítási fedezet kiterjeszthető erre is. Gyakran igényelt kiegészítő szolgáltatás a társasházi közös képviselők és társasházkezelők kiegészítő felelősségbiztosítása, vagy a betöréses lopás és a rablás, rongálás károkra vonatkozó biztosítás.

Érdemes a lakóközösségeknek mihamarabb napirendre tűzni a társasház-biztosítás kérdését, mert a társasházi törvény szerint május 31-ig kell a közös képviselőnek összehívnia a közgyűlést, hogy az elfogadja az előző évi beszámolót és az új költségvetési tervet. Ugyanígy a közgyűlésnek kell döntenie minden értéknövelő beruházásról és a tervszerű karbantartási munkák előzetes engedélyezéséről.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.