Gondolkozzunk ökosan! Tippek a saját fenntartható otthon megtervezéséhez

Az utóbbi időben egyre inkább a környezettudatos életvitel kezd előtérbe kerülni, egyre nagyobb figyelmet kap.

Ma már nem csak a mindennapi életünket tudjuk megreformálni környezettudatos életmóddá, de már az otthonunk megteremtésénél is előnybe tudjuk helyezni.

Vajon hogyan lehet az építészetben környezetbarát megoldásokat alkalmazni? Mi a titka a fenntartható otthonoknak?

Foto:ingatlannet.hu

A zöld otthon a tervezésnél kezdődik

Első körben, ha egy környezetbarát otthon megteremtése már megfogalmazódott a gondolatainkban érdemes tisztázni milyennek is kell ennek lennie. Ez egy olyan épület, melynek anyagai és szerkezetei ellőállításuk és felhasználásuk során szinte alig károsítják a környezetet. Majd az így megvalósított ház kicsiny ráfordítással működtethető, majd végül mikor már elbontásra kerül az épület, annak anyaga részben vagy teljesen újra felhasználható vagy visszafordítható a környezetbe. Ezek az alappillérei egy fenntartható otthon megvalósításának.

 

Öko barát építőanyagok

A koncepció talán legfontosabb elmei a felhasznált anyagok. Az építőipar folyamatos fejlődésével, egyre inkább erősödik a fenntartható építőanyag vonal, ezen belül is a növényi alapú verziók. Ma már elterjedtek a fa szerkezetű házak, melyeknek hőszigetelése növényi alapú. De vannak igencsak meglepő, még gyerek cipőben járó megoldások is, mint például:

  • kagylóhéjból előállított beton
  • baktériumból készült tégla
  • vagy akár építési hulladékból készült tégla

foto:ingatlannet.hu

A megújuló energia felhasználása

Maga a ház szerkezetén túl a másik nagyon fontos tényező, hogy évtizedeken keresztül hogyan tudjuk működtetni az otthonunkat úgy, hogy szinte alig károsítja a környezetet.  A megoldás első körben a megújuló energia felhasználása, amelynek az egyik legfontosabb tagja maga a Nap. A napenergia nem bocsát ki az emberekre és más élőlényekre egészségkárosító gázokat vagy különféle melléktermékeket. Egy napelemrendszer 12 hónap alatt akár egy nagyobb budaörsi családi ház teljes energiafogyasztását tudja fedezni. Ez egy olyan egyszeri nagyobb beruházás, amely az évek alatt jócskán megterül. Ehhez a nagyobb anyagi kiadáshoz pedig a hazai kormány az otthonteremtési támogatás keretein belül most segítséget is nyújt.

Foto:ingatlannet.hu

Geotermikus fűtő rendszer

Ez a fajta geotermikus rendszer egy hőszivattyú segítségével a földben tárolt hőenergiát használja fel. Választhatunk talajkollektoros-, talajszondás- vagy víz-víz hőszivattyút, melyek egyikénél sincs károsanyag kibocsátás. Maga a talaj felső rétege nyeli el a napsugárzás közel 50%-át, ennek hatására egész évben egyenletes, 7-18 fokos marad. Fontos itt megjegyezni, hogy az ilyen fűtési rendszerrel ellátott ingatlanok nem feltétlenül kerülnek többe.

A Jadarhus ISOBO különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk segítségével is vezérelhetik.

Ökoházvezérlő okostelefon?

Összegezve tehát elmondható, hogy egy fenntartható otthon jó befektetés lehet, hiszen hosszú távon nem csak a pénztárcánk maradhat vastagabb, de egy életen át tartó egészséges környezetet is fent tarthatunk magunknak.

 

Forrás: ingatlannet.hu