Fülpattogás – az orvos válaszol

Jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben. Levegő kifújásánál, ásításnál is hallható a pattogó hang, mely az idő múlásával egyre zavaróbbá válik. A fülpattogás megszüntetése kapcsán, kérdéseinkre dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

Akár hónapokig is tarthat a fülpattogás

Nem ritka, hogy a téli-tavaszi megfázás után jelentkező fülpattogás hosszú ideig megmarad. Ha egyéb tünet nincs, a fülpattogás önmagában fájdalommal ugyan nem jár, ám hosszú távon nagyon zavaró, idegesítő tud lenni, így a betegek idővel orvoshoz fordulnak a panaszukkal.

Gyakran nátha után jelentkezik

A fülpattogás gyakran nátha után jelentkezik.Az orrot a füllel a fülkürt köti össze. Ez a vékony csövecske biztosítja a szellőzést, a dobüregben a nyomás kiegyenlítését. A pattogó hangot a fülkürt megnyílása okozza, ez természetes jelenség, mindenkinél előfordul. Nátha, megfázás esetén azonban a nyálkahártya duzzanat és a fokozott orrváladékképződés miatt a fülkürt működése nem megfelelő, fülkürthurut alakulhat ki, ez okozza az immár jól hallható fülpattogást.

mindenamihallas.hu

„Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján egyértelmű az összefüggés a nátha szövődménye és a pattogó hang megjelenése közt, akkor a fülkürthurut kezeléséhez és a fülpattogás megszüntetéséhez orrspray-t, nyákoldót, esetleg antihisztamint adunk.”

Allergia is okozhatja

A fülpattogás megszüntetése bizonyos esetekben jelentheti a légúti allergia kezelését is. Előfordulhat ugyanis, hogy a fülpattogás hátterében orrnyálkahártya-gyulladás áll, ezt pedig nagyon gyakran allergiaokozza.

 

„A nem, vagy nem megfelelően kezelt allergia krónikus gyulladást hoz létre az orrnyálkahártyán, az orrdugulás, orrfolyás miatt a fülkürt működése nem megfelelő, ez is lehet a fülpattogás oka.”

Reflux is lehet a háttérben

A tartós orrnyálkahártya-gyulladás esetén a refluxlehetőségét is vizsgálni kell, ugyanis ez is okozhat légúti tüneteket. A nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortatalom egészen a garatig feljuthat, tartós rekedtséget, torokfájást okozva. Gyakran ez áll az orrnyálkahártya-gyulladás, a kiújuló orrpoliphátterében is.

 

„Ha a betegnél a fül-orr-gégészeti vizsgálat során nem találunk egyéb okot, ami az orrnyálkahártya gyulladását magyarázná, akkor refluxra is gondolni kell, különösen, ha egyéb panaszai – gyomorégés, mellkasi égő érzés, rossz szájíz, gyakori böfögés, rekedtség, torokfájás – is vannak.”

Fülpattogás középfülgyulladás miatt

Fülpattogás okainak kivizsgálása.A dobhártya választja el a külső fület a középfültől. A dobhártya mögött a dobüreget az orrgarattal összekötő fülkürt található. Náthás tüneteket, orrdugulást és orrfolyást okozó betegségek esetén a fülkürtön keresztül a kórokozók a középfülbe is eljuthatnak, de a fülkürt el is záródhat. A zavaró pattogó hang a fülben emiatt is jelentkezhet.

 

„A középfülgyulladást rendszerint egyéb tünetek is kísérik. Láz, fülfájás, füldugulás, halláscsökkenés vagy a fül váladékozása esetén mindenképp forduljunk orvoshoz!”

A fülpattogás megszüntetése – komplex kivizsgálás

Fontos tudni, hogy a fülpattogás hátterében nem mindig mutatható ki fül-orr-gégészeti elváltozás. Első körben ennek lehetőségét kell kizárni, ám ha nem találunk olyan okot, ami ebben közre játszhatna, vagy a kezelés ellenére a fülpattogás továbbra is zavarja a beteg mindennapjait, további kivizsgálás javasolt. A fül felé kisugárzó panaszokat okozhatnak a nyaki gerinc elváltozásai, de akár állkapocsízület rendellenesség is lehet a háttérben. Amennyiben pedig felmerül a reflux lehetősége, akkor gasztroenterológus bevonására van szükség, az eredményes kezeléshez.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Egy válasz

  1. koloszár tamás

    üdvözlöm! koloszár tamás vagyok! hónapok óta pattog a fülem,voltam fül -orr gégésznél,nem találtak semmit! lefekvéskor vizszintes állapotban ,nagyon intenziv.odáig jutottam hogy már nem birom ezt az állapotot.Egyszer intenziven-máskor ritkábban pattog.Gyakorlatilag már elviselhetetlen,és nagyon keveset tudok aludni! Olvastam ,hogy esetleg gyomor bántalmak is okozhatják,ugyan is mindig ég a gyomrom,és rengeteget büfögök.Csak a bal fülemnél van ez az állapot! kérem esetleg tanácsával segitsen,hogy kihez kell fordulnom a továbbiakban! Köszönettel koloszár tamás sopronból