Ezek a legszebb télikert növények

Csempéssz egy darabka természetet az otthonodba: pompás szobanövényeket és cserjéket nevelhetsz beépített teraszodon, ahol nem csak növényeidet teleltetheted át, hanem akár egész évben élvezheted a télikert varázsát. De milyen növények számára ideális ez a megoldás?

A növények kiválasztásánál természetesen figyelembe kell vennünk a télikert klímáját, és hasonló igényű növényeket összeválogatni a tervezés során.

 

Leander vagy babérrózsa (Nerium oleander)

A leander egy örökzöld növény, mely a meténgfélék családjához tartozik. Egyike a legmérgezőbb szobanövény a földön, mely erősen illatos színes virágokat bont júniustól szeptemberig. Ezek színe nagyon változatos – lehet barackszín, réz, rózsaszín, piros, lila, lazacszín, sárga, vagy fehér. Nagyon jól alkalmazkodik a szárazsághoz, ellenáll a durva szeleknek, és a talaj iránt sem túl igényes. Szükség esetén hűvös, sötét helyen is jól átvészeli a hideg időszakot, azonban egy télikert védelmét hálásan megköszöni.

 

leander

Citrusfélék (Citroideae)

A citrusfélék nagy népszerűségnek örvendenek, legfőképpen mert a mediterrán vidék hangulatát hozzák el. Arról nem is beszélve, hogy mekkora öröm a saját termésű citromból facsarni a teába. Ezek a fajták azonban nem a mi teleinkhez szoktak, ezért a hideg hónapokban különleges bánásmódot igényelnek.

 

citromfa

Babér (Laurus nobilis)

A nemes babér örökzöld, bokor- vagy fatermetű fűszer és dísznövény. Bőrszerű, aromás levelei vannak, sárgás-fehér virágzatát követően pedig fekete bogyótermést hoz. Leveleit ősszel szedik és napon szárítják. Közép-Európában többnyire csak cserepes, dézsás növényként tartható, mivel a téli időszakban nem tűri a fagyokat.

babér

 

Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)

Az egyik legnépszerűbb hazai körülmények között termesztett szobai dísznövény. A kínai rózsának is nevezett hibiszkusz levelei hosszúkásak, fényes zöldek, szélei egyenesek vagy recések, nagy virágjai piros, fehér vagy sárga színben pompáznak. A hirtelen hőingadozásokat nem tűri, ilyenkor a levelei elsárgulnak és lehullanak.
Ha az élettani hatásokra megfelelően odafigyelünk, akkor a növényünk szépen fog fejlődni és csodálatos virágokkal hálája meg a törődést.

 

hibiszkusz

Gránátalma (Punica granatum)

A gránátalma akár 2 méter magasra is megnőhet. Bár itthon nagyon ritkán hoz termést, mégis érdemes tartásával fáradozni, mert nagyon szép látványt nyújt. Kisebb erkélyekre, vagy teraszra a törpe fajtát érdemes választani, amelyek 1-1,5 méteresre nőnek meg.

gránátalma növény

Szobafikusz (Ficus elastica)

A szobafikusz a legkedveltebb és a legismertebb fikuszféle, hiszen egyszerű de mégis elegáns megjelenésével szinte minden lakás kiemelt dísze lehet. A vastag, húsos levelek felső része fényes, bőrszerű, a fiatal hajtásokat pedig piros pálhalevél védi. Fokozatos szoktatással nyáron a szabadban is tartható.

ficus elastica

Kamélia (Camellia)

A nemzetségbe nagyjából száz fajt sorolnak, közülük több ismert dísz-, illetve haszonnövény, amik közül a legelterjedtebb a japán kamélia (Camellia japonica). A kamélia az egyik legnépszerűbb télen virágzó cserje, ami élénk színfoltokat lop az otthonunkban, amikor más növények már nem virágoznak. A laza, tőzeges, kevés szerves anyagot tartalmazó talajt és a párás levegőt kedveli.

Camellia

Ha a szabadban sem szeretnéd csupaszon látni kerttedet a téli időszakban, a következő növények ideálisak lehetnek annak díszítésére:

Forrás: edenkert.hu