Ez a mosogatószer tisztít a legjobban – TVE teszt

Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a drogériákban és szupermarketekben leggyakrabban előforduló 31 kézi mosogatószert tesztelte. Az eredmények megbízható összehasonlítása érdekében a mosogatás hatékonyságát laboratóriumban, egy EU-s szabvány alapján vizsgálták és minden terméket ugyanannak a tesztnek vetettek alá. 

A mosogatási hatékonyságra vonatkozó teszteredmények mellett egészségi és környezeti információkat is közölnek a termékekről.  A gyártó által közzétett biztonsági adatlap és termékcímke alapján feltüntettük az összetevők egészségi és környezeti kockázatait, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével. A tesztelés módjáról ITT olvashatsz többet! 

Nem csak hatékonyság szerint van óriási különbség, de árban is!

Az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 1 literre vetített egységárban tüntették fel. A tesztelt hagyományos és ökocímkés termékek átlagára 966 Ft/liter, ám a mezőnyben nagy a szórás. A legolcsóbb termék mindössze 338 Ft/liter, míg a legdrágább 2.664 Ft/liter. 

Messze a legjobban tisztító mosogatószer egy öko címkés termék volt

Az élvonalban szereplő termékek között több minősített ökocímkés terméket találhatunk, többségük drogérialáncok és szupermarketek sajátmárkás terméke. A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke – a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket.* Ráadásul az ára is barátinak mondható, hiszen 798 Ft-os literenkénti árával bőven az átlagos árú termékek közé tartozik. Kizárólag a tisztítási hatékonyságot vizsgálva a dobogó második és harmadik helyére ugyanazon márka, a Jar citrom és Jar sensitive camilla termékvariánsai “állhattak”. Ezek a hagyományos (azaz nem ökocímkés) kézi mosogatószerek 78 és 56 tányérral bántak el. 

*(E termék teljesítményéhez viszonyítottuk tehát a többi termék hatékonyságát, így a 100%-os termék a tesztben szereplő leghatékonyabb termék.) 

A hatékonyság tekintetében a mezőnyben igen nagy a szórás. Míg a legjobb mosogatószer 85 tányér elmosogatására volt képes a teszt során, a leggyengébben szereplő termékkel mindössze 5 tányért lehetett tisztára mosogatni azonos feltételek mellett. A lista végén szereplő két termék közül az egyik (Splendid nature) szintén ökocímkés, ám teljesítményét tekintve ez vélhetően nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A kímélő termékek versenyében is jól teljesítettek az ökocímkések

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nem csak a termékek hatékonyságát tesztelte. Felmérték azt is, hogy mely termékek mentesek az egészségre és a környezetre különösen kockázatos összetevőktől. Az összetevők közül a MIT (Methylisothiazolinone) és a BIT (Benzisothiazolinone) tartósítószerek  különösen kockázatosak környezeti és élettani szempontból. Ezek a vízi környezetre mérgező hatású, a bőrre kerülve allergiás reakciót, vagy akár súlyos égési sérüléseket is okozhatnak. Mivel a mosogatószerekben csak nagyon kis (legfeljebb 1,5 ezrelékes) koncentrációban használják, ezeket a gyártó nem köteles feltüntetni a termékek hivatalos biztonsági adatlapján. Azonban épp veszélyességük miatt a csomagoláson szerepelnek. Azok, akik a fentiek tükrében úgy döntenek, hogy a jövőben lehetőleg elkerülnék a MIT és BIT összetevőjű mosogatószereket, szintén több terméket találnak az Egyesület ajánlásai között. A Tudatos Vásárlók kézi mosogatószer tesztje alapján a következő termékek nyújtják a leghatékonyabb megoldást, melyek közül 5 ökocímkével is rendelkezik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index