5 tanács, hogyan maradjon otthonunkban tiszta a levegő

Az otthonunk levegője számtalan anyagot tartalmazhat, a porszemcséktől kezdve a házi kedvencek szőrén át az olyan allergénekig, mint az illékony szerves illékony vegyületek (ezek forrásai lehetnek kozmetikai termékek, pl. dezodorok, parfümök, de tisztítószerek, ragasztók, festékek, de akár a cigarettafüst is), a nitrogén-dioxid és benzol.

Főleg a jelen helyzetben, amikor időnk nagy részét az otthonunkban töltjük, nagyon fontos a beltéri levegő tisztaságára is odafigyelnünk. A légtisztítóiról is ismert Dyson szakértői összegyűjtöttek néhány egyszerű tippet arra, hogyan maradhat tiszta a beltéri levegő otthonunkban.

  1. Az otthonunkban található illékony szerves vegyületek egy része a tisztítószerekből származik, melyeket a konyhai felületeken, fürdőszobában, vagy éppen ablakpucolásra használunk. A limonén egyike azoknak a vegyületeknek, amelyek a tisztítószerek citrusos illatát adják, ám a természetben előforduló ózonnal reagálva formaldehidet képezhetnek otthonunkban. A természetes összetevőkből álló tisztítószerek használata csökkentheti a szerves illékony vegyületek mennyiségét a beltéri levegőben.

 

  1. Tartsuk a szőnyegeket, kemény padlót, kárpitokat, valamint az egyéb felületeket mindig por- és állatszőrmentesen – ezt porszívózással tudjuk a leghatékonyabban megtenni. Egy párnát ütve észre vehető a porfelhő, ami a levegőben marad és be is lélegezzük. A rendszeres porszívózás ugyanakkor egyszerű módja annak, hogy csökkentse a szennyező anyagok mennyiségét az otthonunkban. Itt fontos, hogy olyan készüléket válasszunk, ami nemcsak hatékonyan szívóerőt biztosít a kosz eltávolításához, hanem megfelelő szűréssel is rendelkezik (pl. HEPA), hogy a beszívott por ne is juthasson vissza a levegőbe.

 

  1. Néhány olyan dolog, amelyet előszeretettel használunk az otthonunkban, például a virágok vagy az illatgyertyák, a beltéri légszennyezés forrásai is lehetnek. Ahelyett, hogy kidobnánk ezeket, érdemes megfelelő körülmények mellett kitenni őket, például illatgyertyát csak este gyújtsunk, és utána szellőztessünk, vagy használjunk légtisztítót, ami a szennyező anyagokat eltávolítja a levegőből.

  1. Érdemes óvatosnak lenni akkor is, amikor „friss levegőt” engedünk be az otthonunkba. Aki forgalmas út vagy vasútvonal közelében él, a szellőztetéssel kültéri szennyező anyagokat engedhet be az otthonába, így például olyan gázokat, mint a nitrogén-dioxid vagy kén-dioxid. Emiatt nem javasolt kinyitni az ablakokat hosszabb időre, érdemes lehet inkább pár percre kimenni a levegőre ahelyett, hogy hosszan beengednénk a kültéri levegőt.

 

  1. Légtisztító vásárlás során az alábbi szempontok mentén érdemes választani:

 

  1. A szűrő jól szigetelt legyen, ami nem engedi, hogy a légáramlás megkerülje a szűrőközeget. Ez teszi lehetővé, hogy a készülék megfelelően kiszűrje a levegőből a szennyező részecskéket és gázokat
  2. Kettős szűrővel rendelkezzen – a HEPA vagy más típusú részecskeszűrők eltávolítják a levegőből az olyan allergén anyagokat, mint például a por, a pollen és az állatszőr. Lehetőleg olyan készüléket válasszunk, ami aktív szénszűrővel is rendelkezik, ez ugyanis elnyeli a szerves illékony vegyületeket, nitrogén-dioxidot és más gázokat.
  3. Jó, ha a légtisztítónk ventilátor funkcióval is el van látva. Így a teljes helyiségbe eljuttatja a tiszta levegőt, nemcsak abba a sarokba, ahová a készüléket helyeztük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index