Top 3 női betegség, melyet gyakran aluldiagnosztizálnak az orvosok

Ritka, hogy az orvos kiszúrja az ADHD-t

Nem mindig jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz a nők – derült ki egy közelmúltban végzett kutatásból. Legalább három olyan betegség vagy egészségügyi állapot van, melyet sűrűn diagnosztizálnak alul az esetükben. Melyek ezek és mi a probléma oka?

Az élet számos területén néznek szembe nagyobb kihívásokkal a nők, mint a férfiak – derült ki egy nemrég elvégzett kutatásból, s ebbe sajnos beletartozik a nem megfelelő orvosi ellátás is.

Sajnos, a nők által elért orvosi sikerek ennek ellenére is számos idősebb hölgy és fiatal lány szembesül komoly gondokkal világszerte, beleértve a diszkriminációt az egészségügyi problémák terén. Páciensként a doktorok gyakran rosszul vagy aluldiagnosztizálják őket, következésképpen rossz kezelést kapnak.

Most abba nyerhetünk bepillantást, melyek a leggyakoribb betegségek, egészségügyi állapotok, melyeket rendre aluldiagnosztizálnak a doktorok és miért.

Cikkünk első és második részében az endometriózisról (LINK) és a szívkoszorúér-betegségről (LINK) volt szó. Lássuk a harmadik leggyakoribbat.

  1. Figyelemhiány/hiperaktivitás zavar

A hölgyeket nemcsak konkrét, női betegségek esetén diagnosztizálják alul. A probléma igaz bizonyos állapotok, például a viselkedési zavarok, különösen a figyelemhiány / hiperaktivitás rendellenesség (ADHD) esetén.

Az ADHD-val küzdő lányok és nők sokszor egyáltalán nem kapnak diagnózist. Ez az állapot „agyi rendellenesség, melyet folyamatos figyelmetlenség és/vagy hiperaktivitás-impulzivitás jellemez, s ez befolyásolja az illető fejlődését, funkcionálását.

A figyelemhiányt és hiperaktivitás rendellenességet az orvosok jellemzően gyermekkori állapotnak tartják, különösen, hogy nagyon sok gyermekre igaz. Csakhogy ezek a csemeték felnőttkorban is tapasztalják a tüneteket, s kevesebb mint 20 százalékuk kap pontos diagnózist.

S ha valakinek gondja van azzal, hogy nem jut megfelelő diagnózishoz, a nők esetében még rosszabb a helyzet. Kutatások szerint a családok és az egészségügyi dolgozók is úgy hiszik, a fiúknál jellemzőbb az ADHD, s a hasonló tüneteket hajlamosak ignorálni a lányok, nők esetében. Egyes források szerint a hölgyek háromnegyede soha nem kap diagnózist vagy sokkal többet kell várniuk rá.

Míg a fiúknál átlagosan 7 éves korukban megállapítják az ADHD-t, a lányoknál 12 évesen jellemző ugyanez – ekkor kapnak csak megfelelő figyelmet.

Sok nő gondolja, hogy már késő

Kutatók szerint a fiúknál és férfiaknál a figyelemhiány / hiperaktivitás rendellenesség hiperaktivitásban és impulzivitásban nyilvánul meg, a nőknél és lányoknál azonban másképp. A legfőbb tünet ezen női betegség esetében a figyelmetlenség, melyet nem könnyű azonosítani – s gyakran nem is veszik komolyan az orvosok.

Az ADHD-vel élő lányok és nők ráadásul hajlamosak rejtegetni tüneteiket – egyesek jobb megküzdési stratégiákat választanak, mint a fiúk.

Az ADHD-s emberek sokszor már mentális egészségügyi problémával is küzdenek – szorongással, depresszióval, rögeszmés-kényszeres betegséggel, s kutatók állítják, hogy az orvosok sokkal inkább diagnosztizálják a nőket mentális problémával, mint figyelemhiány / hiperaktivitás rendellenességgel.

A tény pedig az, hogy idősebb korban, ha nőkről van szó, sokan már későnek is tartják kezeltetni a problémájukat.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.